Politika

Tихић: Могуће искључење БиХ из Савјета Европе

БАЊА ЛУКА – Босна и Херцеговина могла би да буде прва држава искључена из Савjета Европе ако не проведе пресуду Европског суда за људска права из Стразбура, рекао је предсjедник Странке демократске акције Сулејман Тихић.


Он је казао да очекује политизацију у вези са провођењем те пресуде на основу које треба мијењати Устав БиХ и Изборни закон.

Тихић је рекао да ће требати усклађивати и друге законе и да очекује отпоре из других странака, док СДА на чијем је челу једину сматра спремном на компромис.

„Уколико не проведемо пресуду, санкције су могуће у вези са нашим чланством у СЕ, а то је основа за сва друга чланства у европским институцијама. Један од постпријемних услова је усаглашавање Устава са Европском конвенцијом о људским правима, што до сада нисмо урадили. Ако то не урадимо ни након пресуде, постоји могућност да постанемо једина држава коју ће искључити из СЕ, а тиме би били заустављени сви евроатлантски процеси”, рекао је Тихић.

Он је истакао да подржава унутрашњи договор и не мисли да „је срећа да странци одлучују” у БиХ.

Тихић је напоменуо и да неће иницирати састанке страначких лидера и да процјењује да ће тек након избора, који треба да се одрже у овој години, БиХ кренути у конкретне активности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog