Društvo

Mинистарство одбране БиХ: Милион КМ за збрињавање војних лица

САРАЈЕВО - Министарство одбране БиХ планирало је у буџету за ову годину милион КМ за збрињавање војних лица у процесу транзиције, али су затражена и очекују се средства, подршка и помоћ земаља НАТО-а, Европске комисије и других потенцијалних донатора.


Oни би, успостављањем новог повјереничког НАТО траст фонда за БиХ, допринијели и обезбјеђивању прихода за отпуштени војни персонал.

Министарство одбране развија програм транзиције и збрињавања отпуштеног персонала овог министарства и Оружаних снага БиХ под називом "Перспектива" с циљем провођења пројеката помоћи ради што лакше реинтеграције отпуштеног персонала у цивилни живот.

"Програм представља цјеловит, стручан и ефикасан систем мјера и активности којима се отпуштеном персоналу обезбјеђује јединствена институционална подршка и омогућава савјетодавна, едукацијска и друга стручна помоћ и подршка", појашњава се у саопштењу Министарства одбране БиХ.

Из Министарства подсјећају да ће се, због неопходности примјене законских рјешења у области одбране, са транзицијом и престанком војне службе у Оружаним снагама БиХ суочити већи број војних лица којима уговори не могу бити продужени због законских ограничења.

У саопштењу се прецизира да је Законом о служби у Оружаним снагама БиХ дефинисана максимална дужина трајања службе војних лица и то официра 30 година, али најдуже до 55. године живота, подофицира 30 година, али најдуже до 50. године живота и војника 15 година, али најдуже до 35. године живота.

"Министарство одбране БиХ благовремено је предузело важне кораке на припреми за овај процес, али размјере изазова са којима се суочавамо налажу континуирану подршку свих институција БиХ, али и организација међународне заједнице. За овај процес добијена је подршка Предсједништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ", истиче се у саопштењу.

Уз констатацију да Министарство одбране и Заједнички штаб Оружаних снага БиХ предузимају мјере на смањењу укупног броја лица којима истичу уговори, наглашава се да и даље остаје значајан број припадника Оружаних снага који ће морати да их напусте и за које ће бити неопходно пружити асистенцију.

У реаговању на писање појединих медија о најављеним протестима припадника Оружаних снага БиХ поводом процеса транзиције и њиховог отпуштања, истиче се да је уставна и законска обавеза припадника Оружаних снага БиХ да чувају суверенитет и територијални интегритет БиХ, да поштују законе БиХ, у складу са професионализмом, интегритетом и лојалности ОС БиХ.

"Свако понашање супротно наведеном представља повреду законских прописа и кодекса понашања припадника Оружаних снага БиХ", истичу у Министарству одбране БиХ.

И министар одбране БиХ Селмо Цикотић сматра да војници који се одлуче на протесте раде против себе, против војне организације и против државе.

"Жао ми је што држава нема озбиљнији одговор на питање радног збрињавања ових људи и што је у овом тренутку једино Министарство одбране са Оружаним снагама у ситуацији да поднесе терет", рекао је Цикотић.

Према његовим ријечима, крајем фебруара биће отпуштено око 300 старијих и примљено исто толико младих војника, а три мјесеца након првог таласа биће отпуштено још 300 војника и исто толико примљено.

"Предузимамо све мјере да ти људи на одређен начин буду социјално и радно збринути ове године. Велики број збринућемо на један или други начин у оквиру Оружаних снага БиХ, тако да ће та цифра бити знатно мања од почетних 2 750 војника", нагласио је Цикотић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog