Politika

Упозорење израелског министра треба схватити озбиљно

БИЈЕЉИНА - Власти балканских држава морају веома озбиљно схватити дипломатско упозорење израелског министра иностраних послова Авигдора Либермана и престати да сарађују са терористичким организацијама и њиховим истакнутим припадницима.


 

Домагој Маргетић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала каже да најновија изјава министра Либермана да је Балкан сљедећа дестинација глобалног џихада и да је БиХ погодно тло за регрутовање терориста упозорење Израела на нову опасност за националну безбједност западних земаља која долази са Балкана, гдје терористичке организације "имају најснажнија контраобавјештајна и логистичка упоришта у Европи".

„Доћи ће тренутак када ће међународна заједница морати да предузме одлучније кораке против балканских држава које сарађују са међународним тероризмом, уколико се оглуше на оваква упозорења“, додао је Маргетић, напоменувши да Експертски тим Либерманово упозорење доживљава као признање израелских власти са којима има добру сарадњу.

Он је истакао да су чланови тима често указивали колегама у Израелу на терористичку опасност на Балкану, те на присуство иранских и сиријских обавјештајних служби које служе као главни логистички обавјештајни центри терористичкој инфраструктури у БиХ, Хрватској, на Косову, Македонији и на сјеверу Албаније.

Маргетић наглашава да ће овај тим затражити од међународне заједнице да предузме све потребне дипломатске притиске на „сарајевску чаршију“ да би министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај послије „испада“ да Либерманова изјава наноси штету међународном угледу БиХ био смијењен са те функције.

„Политичко Сарајево је један од главних покровитеља међународног тероризма на Балкану“, тврди Маргетић.

Члан Експертског тима Џевад Галијашевић рекао је да су чланови тима у недавном разговору са израелским амбасадором у Загребу указали на снажну терористичку мрежу која је изван досега и надзора западних обавјештајних агенција због дисперзије на цијелом простору БиХ.

„Нарочито их је интересовала ситуација у региону, прије свега, организованост терористичке инфраструктуре, као и то да ли она ужива политичку подршку“, истакао је Галијашевић и додао да је овај састанак организован на инцијативу Амбасаде Израела у Загребу.

Он је напоменуо да је терористичка пријетња која долази из БиХ и слабост безбједносних агенција да се супростави том проблему истакнута и у новој концепцији борбе за општу безбједност против тероризма коју је припремио Стејт департмент.        

Коментаришући Алкалајеву изјаву да је БиХ чврсто опредијељена за борбу против тероризма, Галијашевић истиче да је за ту активност оспособљена и спремна полиција Републике Српске, али да то гуше и заустављају федерални партнери.

Медији су пренијели да је министар иностраних послова Израела Авигдор Либерман рекао да је Балкан сљедећа дестинација глобалног џихада гдје се намјерава изградити инфраструктура, регрутовати активисти и усмјерити фондови у областима које насељавају Бошњаци и Албанци и да је БиХ погодно тло за регрутовање терориста.

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај оцијенио је да је изјава Либермана неутемељена и да наноси штету међународном угледу БиХ, те да је израелском шефу дипломатије рекао да је БиХ чврсто опредијељена за борбу против тероризма.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog