Politika

Де Еспања: Србија може у ЕУ и без ријешеног питања Косова

БЕОГРАД - Шпански амбасадор у Србији Ињиго Паласио де Еспања оцијенио је да Србија може да добије статус кандидата за чланство у Европској унији и без дефинитивно ријешеног питања Косова, поготово што Шпанија није признала једнострано проглашену независност.


Амбасадор Шпаније је истакао подршку идеји Београда да отвори дијалог са Приштином, након завршетка процеса пред Међународним судом правде у Хагу о легалности проглашења независности Косова и Метохије.

"Министар Јеремић изнео је врло важну идеју на амбасадорској конференцији и рекао да би након изношења мишљења суда, кроз дијалог могло да се пронађе компромисно, одрживо рјешење које би могло да води даљем развоју односа", рекао је Де Еспања.

Он је оцијенио да би "био заиста парадокс да Србија, која се залаже за изналажење рјешења путем дијалога и жели да дође до преговора, буде са друге стране кажњена и заустављена на свом путу европских интеграција".

Де Еспања је, поводом процеса приближавања Србије ЕУ, оцијенио да је посљедњим потезима крајем 2009, званични Београд показао да је веома ангажован на плану сарадње са Хашким трибуналом и да су направљени велики кораци.

"Сматрам, међутим, да неће моћи да се окрене страница у историји ове земље и региона, уколико не дође до хапшења Ратка Младића и Горана Хаџића и да би то што прије требало урадити", рекао је Де Еспања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog