Društvo

Десетине страних агената легално ради у Београду

БЕОГРАД  - У Београду дјелује више десетина акредитованих представника страних безбједносно-обавјештајних служби који у борби против међународног тероризма и организованог криминала сарађују са Безбједносно-информативном агенцијом Србије (БИА), изјавио је шеф кабинета директора БИА Јован Стојић.


Стојић каже да ова агенција сарађује са безбједносно-обавјештајним службама из више од 40 земаља свијета, а циљ сарадње је борба против реалних пријетњи, као што су међународни тероризам, организовани криминал и трговина људима.

"Пример тога је и деловање неких екстремистичких групација у Србији чије активности нису само проблем наше државе, будући да су њихова седишта, као и центри обуке у државама региона и западне Европе", рекао је Стојић.

Он је објаснио да се сарадња са страним безбједносним службама одвија путем размјену информација посредством контаката са њиховим представницима, те састанке експерата, одржавање стручних курсева, обуке и извођење заједничких акција.

"Једна од таквих акција била је и `Балкански ратник`, у којој је средином октобра у Уругвају заплењено више од две тоне кокаина. Група осумњичена за кријумчарење кокаина неколико месеци је била под присмотром српске БИА, а акција на заплени наркотика уследила је када су се, по подацима наше службе, у акцију укључила америчка Агенција за борбу против наркотика ДЕА и службе земаља које су на траси кријумчарског канала", рекао је Стојић.

Када је са друге стране у питању супротстављање прикривеној дјелатности страних обавјештајних служби и евентуално дјеловање сарадника информатора страних обавјештајних служби на територији Србије, тиме се, како је објаснио Стојић баве припадници Контраобавјештајног сектора БИА.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog