Politika

Шутановац: Приближавање НАТО иде природним током

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Драган Шутановац изјавио је да Србија не мора да постане чланица НАТО да би била дио ЕУ, али да је приближавање НАТО природан ток ствари у Европи.


 

Он је нагласио да је питање уласка Србије у НАТО не само политичко, већ и економско, те истакао да Србија, односно њена Војска, прије НАТО треба да искористе све предности програма Партнерства за мир.

"Истина је да Србију нико не условљава да уђе у НАТО како би постала чланица ЕУ, али је истина и да уколико желимо да у Србији успоставимо европске системе вредности, то подразумева и евроатлантски систем безбедности", навео је Шутановац.

Он је подсјетио да је Србија у овом тренутку чланица Партнерства за мир, као што су Ирска, Аустрија, Финска и Шведска, које имају развијене армије, али нису у НАТО, те додао да за Србију чланство у НАТО није нужно, али Партнерство јесте.

На питање да ли је за Србију боља војна неутралност или улазак у НАТО, Шутановац је рекао да најбољи одговор треба да дају они који се баве реалним животом у Србији, а то су људи из привреде и безбједности.

"Ако се питамо да ли је НАТО добар за Србију, можда је право питање да ли је боље да некретнине у Србији вреде више или мање, да Србија има бољи или лошији кредитни рејтинг, да смо интегрисани лидери у региону или изоловано острво", навео је Шутановац.

Министар одбране је рекао да Србија има објективан проблем - НАТО бомбардовање прије 10 година и додао да ће се о тој теми морати разговарати, прије свега имајући у виду да сви желе да се побољша животни стандард у Србији, али да је данас најважнија потпуна партиципација Србије у Партнерству за мир.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog