Društvo

Неуспјела вакцинација у Србији

БЕОГРАД - Директор Републичког завода за здравствено осигурање Србије Светлана Вукајловић изјавила је да је евидентно да вакцинација против новог грипа не тече према предвиђеном плану и да количина вакцина која је била наручена неће бити утрошена.


 

"Завод је учинио све да што у краћем року набави вакцине против новог грипа, како су тражили медицински експерти, а сада ће учинити све да прича о вакцинама прође са што мање штете", рекла је Вукајловићева.

На питање да ли ће са добављачем вакцина фирмом "Новартис" ући у преговоре о враћању цјепива због слабог одзива грађана на вакцинацију, Вукајловићева је рекла да је на Заводу да заштити средства својих осигураника.

Она је додала да су причу о вакцинама против новог грипа од почетка пратили неуједначени захтјеви - да је јавност прво надлежне прозивала због кашњења и одуговлачења у набавци вакцина, а послије критиковала због наручених количина.

Вукајловићева није хтјела да износи детаље о количинама вакцина које би могле бити враћене.

Meдији сазнају да постоје шансе да најмање милион наручених вакцина не буде испоручено Србији.

Наводи се да Србија није у позицији да враћа купљене вакцине, већ заправо одустаје од преузимања, али да се преговори о томе још воде.

Агенција за лијекове је раније издала сертификат о исправности и безбједности за 200 700 доза из треће серије вакцина, што значи да је до сада набављено укупно 460 000 вакцина. До 7. јануара укупно је вакцинисано 104 265 грађана.

Европски савјет донио је одлуку да ће покренути истрагу о утицају фармацеутских компанија на глобалну кампању око новог грипа.

Истрагу је издејствовала Здравствена комисија Парламента ЕУ са вирусологом Волфгангом Водаргом на челу, који тражи да се јасно утврди веза између проглашене пандемије и интереса фармацеутске индустрије, али и Свјетске здравствене организације и појединих медицинских експерата.

Водарг је садашњу пандемију оцијенио као "један од најгорих медицинских скандала вијека".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog