Društvo

Meдуњанин признао повезаност са Ал Каидом

ЊУЈОРК - Адис Медуњанин (25), амерички држављанин поријеклом из БиХ ухапшен јуче у Њујорку у оквиру истраге о планирању бомбашког напада у том граду, вјероватно ће бити оптужен за ковање завјере пошто је признао да је био повезан са Ал Каидом, тврди извор близак истрази.


Медуњанин је исљедницима рекао да је прошао обуку у једном логору Ал каиде у Пакистану, пренио је лист "Њујорк дејли њуз".

Медуњанин и други ухапшени Зареин Ахмедзаи путовали су у Пакистан 2008. године заједно са Наџибулахом Зазијем ухапшеним септембра прошле године под сумњом да је припремао бомбашки напад у Њујорку на годишњицу напада од 11. септембра 2001. године.

И други извор упознат са истрагом је потврдио да је Медуњанин изјавио властима да је у логору Ал каиде у Пакистану прошао обуку са Зазијем.

Против Медињанина би данас пред америчким савезним судом у Бруклину требало да буде подигнута оптужница.

Ахмедзај се изјаснио јуче да није крив и остаће у притвору до уторка када ће суд разматрати одређивање кауције.

Вјерује се да су Ахмедзај и Медуњанин тајно сарађивали са Зазијем, који је био возач на аеродрому у Колораду, а који је ухапшен прошле године. Сва тројица ишла су у исту средњу школу "Флашинг хај", а агенти ФБИ пратили су их већ дуже вријеме.

Амерички агенти наводе да су ова тројица наводних терориста покушали да изведу напад сличан оном у којем је у марту 2004. године у Мадриду убијено више од 190, а повријеђено око 1 800 људи.

Федерални агенти вјерују да је Зази "мозак" акције активирања бомби направљених од козметичких производа прошле године на годишњицу напада на САД 11. септембра.

Федералци су пратили сву тројицу од септембра када су ухапсили Зазија и претражили његов стан у Квинсу, укључујући и Медуњанинов стан.

Током претраге федерални агенти пронашли су опрему за прављење бомби и Зази је оптужен за планирање употребе оружја за масовно уништење.        Зази, који је је као и Ахмедзај Авганистанац, одбацио је оптужбе.

Након хапшења Зази је рекао агентима ФБИ да га је Ал каида обучавала руковању оружјем и експлозивом у Пакистану, али је одбацио оптужницу да је спремао напад на њујоршку подземну жељезницу.

Федерални агенти вјерују да је Медуњанин обучаван заједно са Зазијем.

На питање да ли Медуњанин и Ахмедзај представљају озбиљну терористичку пријетњу, извор у полицији рекао је да "мале дјелиће слагалице не стављате под толику присмотру".

У компјутеру једног од ухапшених пронађена су упутства за прављење бомби, док су, наводно, купили и значајну количину хемикалија потребних за израду експлозивних направа.

Медуњанинов адвокат Роберт Готлиб тврди да тужилаштво да врши притисак на његовог клијента да ода своја два друга из средње школе Ахмедзаја и Зазија.

Он се пожалио да му није дозвољено да види свог клијента, који је ухапшен након саобраћајне несреће док су га јурили федерални агенти

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog