Svijet

Либерман заплашио Македонце

СКОПЉЕ - Министарство унутрашњих послова Македоније пажљиво прати развој догађаја након изјаве израелског министра иностраних послова Авидгора Либермана да је Балкан сљедећа дестинација Ал каиде.


"Македонија као дио међународне коалиције за борбу против глобалних пријетњи од тероризма наставиће сарадњу не само са службама из региона, већ и са нашим међународним партнерима. И у будућности ће бити предузимане све неопходне мјере за благовремено откривање и спречавање било какве пријетње ове врсте", изјавио је помоћник министра за односе са јавношћу Иво Котевски.

У македонском МУП-у кажу да за сада нема индиција да су припадници Ал каиде у Македонији, преносе скопски медији.

Стево Пендаровски, савјетник бивших предсједника Бориса Трајковског и Бранка Црвенковског, сматра да Ал каида нема своје ћелије у Македонији.

"Као обичан грађанин немам информације које имају македонске службе, али оно што знам на основу доступних извора је да Ал каида нема својих ћелија у Македонији", каже Пендаровски.

Он је подсјетио да се прије десетак година говорило да на Балкану постоје двије локације, БиХ и Санџак, гдје је могуће да постоје људи који су прошли кампове Ал каиде у Пакистану и Авганистану и који сада покушавају да створе ћелије ове терористичке организације и на овом простору.

"До прије двије-три године постојале су исламске организације, које су се криле под заштитом хуманитарних организација. Највећи дио њих био је са сједиштем у Тирани", рекао је Пендаровски.

Израелски министар иностраних послова Авидгор Либерман је у понедјељак обавијестио македонског премијера Николу Груевског да, према сазнањима израелских служби, глобални џихад сели из Африке и Јужне Америке на Балкан.

За македонског премијера ове најаве нису, како је рекао, ништа ново.

"Треба да будемо спремни за све могућности у том правцу. Службе у свим земљама треба да буду спремне да зауставе такве активности, уколико се оне догоде", рекао је Груевски.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog