Svijet

Приједлози Клинтонове Израелцима и Палестинцима

ТЕЛ АВИВ, ВАШИНГТОН – Америчка државна секретарка Хилари Клинтон позвала је Израел и Палестинце да обнове мировне преговоре што прије и без постављања предуслова, после застоја који траје више од годину дана и да се најприје усредсреде на будуће границе.


Клинтонова је то рекла између одвојених састанака с јорданским шефом дипломатије Насером Џудеом и египатским колегом Ахмедом Абулом Гејтом у Вашингтону, преносе данас израелски медији.

Она је сугерисала да палестински предсједник Махмуда Абас одустане од захтјева за потпуним замрзавањем изградње јеврејских насеља на окупираној Западној обали,прије него што се преговори обнове.

Државна секретарка САД сматра да је једини начин да се превазиђе забринутост због наставка изградње домова за Јевреје, у источном Јерусалиму, гдје Палестинци намјеравају да прогласе главни град своје будуће државе, повратак дипломатском процесу.

Позвала је на стварање палестинске државе засноване на границима из 1967, када је Израел окупирао Западну обалу и појас Газе и безбједну јеврејску државу која одражава развој догађаја који је услиједио.

То се тумачи као сагласност да нека израелска насеља остану на окупираној земљи, што је кључни захтјев Израела.

„Рјешавање граница, рјешава насеља. Рјешавање (статуса) Јерусалима рјешава насеља”, рекла је на конференцији за штампу.

Познаваоци прилика наводе да је овим изјавама америчка државна секретарка покренула другу рунду настојања да се обнови блискоистични мировни процес након неуспјеха минуле године.

САД су тада најприје захтјевеле потпуну обставу изградње у насељима, као и Палестинци, да би касније ублажиле свој став.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog