Republika Srpska

Постају ли грађани Србије дилери?

БЕОГРАД – Народна банка Србије најавила је да ће у понедељак курс динара поново ослабити према евру за 20 пара, а власници појединих мјењачница у Београду сматрају да је то „део државне политике”, што је, кажу, довело до тога да се и „грађани понашају као дилери”.


Динар ће у понедељак, 11. јануара, забиљежити најнижу вриједност од увођења евра 2002. године, јер ће званични средњи курс износити 97,4290 динара за евро, објавила је НБС.

У већини мјењачница је речено да је вриједност евра по откупном курсу око 96, док је продајни око 98 динара.

Власник мјењачнице „Д2”, у који је откупни курс 97, а продајни 98 динара, Милан Жунић оцијенио је да је вредност динара пала, јер је то „у интересу власти”.

„Грађани се понашају као дилери, чекају прави тренутак за продају девиза и уверени су да ће вредност динара наставити да пада. Иако је поскупео, продаја евра је појачана”, рекао је Жунић.

Жунић, међутим, не очекује да ће вриједност динара наставити да пада и сматра да ће НБС реаговати на вријеме, иако је у овом тренутку, како је навео, ситуација неизвјесна.

„Не верујем да ће грађани ове године евро плаћати 100 динара и Народна банка Србије морала би хитно да реагује”, казао је Зоран Јовановић, запослен у тој мјењачници „ВИП”.

Јовановић је указао да грађани и даље купују евре, који се у тој мјењачници могу промјенити за 97,9, док за куповину треба издвојити 96,1 динара.

Према његовим ријечима, Београђани девизе продају тек када су приморани и у томе су прилично „увјежбани”, јер ријетко када погријеше и углавном сачекају први тренутак.

Власник мјењачнице „Палзо” Слободан Стијепов указао је да грађани све више купују евре, увјерени да ће вриједност динара наставити да пада, али да он лично то не очекује.

„Не очекујем драстичан пад вредности динара, али обичним људима и 200 динара пуно значи, па чекају прави тренутак за продају девиза, уверни да ће добити нешто више новца”, казао је Стијепов и додао да је по данашњем откупном курсу вриједност евра 96, а продајни 98 динара.

Професор Економског факултета у Београду Јуриј Бајец рекао је раније да би курс динара према евру требало да буде стабилизован у другој половини јануара и да НБС има довољно девизних средстава да спријечи значајније слабљење домаће валуте.

Динар је у 2009. години био најјачи 5. јануара, када је средњи курс био 89,5436 динара за евро, а најслабији 7. децембра, када је званични средњи курс износио 96,5657 динара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog