Svijet

Сукоби муслимана и хришћана у Египту

КАИРО - Муслимани и хришћани пале једни другима куће и продавнице у близини јужног египатског града Нага Хамади, три дана након што су убијена шесторица коптских хришћана, рекли су извори безбједности.


"Четири куће и продавница власништво хришћана у селу Тиракс запалили су муслимани, доко су четири продавнице муслимана у селу Багорах запалили хришћани", наводи исти извори.

Шест лица, и хришћана и муслимана, повријеђено је у овим пожарима.

Полиција је узела изјаве од 46 људи муслимана и хришћана у тој области који се међусобно оптужују за нападе на куће и другу имовину.

У пуцњави у селу Нага Хамади, 60 километара од Луксора, која се догодила око поноћи уочи Божића у сриједу навече убијено је шест коптских хришћана. Муслиманске и хришћанске групе одржале су одвојене протесте у четвртак и петак.

Полиција је ухапсила око 25 демонстраната.

Полиција је идентификовала тројицу нападача, који су се предали полицији. Они су прво пуцали на људе окупљене у близини цркве у селу и убили двојицу хришћана.

Затим су испред цркве убили још пет људи, укључујући мсулиманског припадника обезбјеђења. У овој пуцњави рањено је девет хришћана.

Полиција је саопштила да су двојица од тројица нападача у даљој родбинској вези са муслиманском дјевојком коју је наводно силовао један хришћанин прије више од мјесец дана.

Египатска влада саопштила је да није ријеч о фракцијском насиљу и да је ријеч о изолованом инциденту.

Хришћани чине око 10 одсто египатске већински муслиманске популације од око 78 милиона.

Фракцијска насиља су ријетка, али спорови око земље или жена су релативно чести.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog