Politika

Joсиповић или Бандић, знаће се данас

ЗАГРЕБ - У Хрватској се одржава други круг предсједничких избора на којем грађани новог шефа државе бирају између кандидата СДП-а Иве Јосиповића и независног кандидата Милана Бандића.


Нешто мање од 4,5 милиона бирача од 7.00 до 19.00 часова моћи ће да гласа на 6.550 бирачких мјеста у Хрватској, док ће за гласање у иностранству бити отворено 250 бирачких мјеста у 55 земаља, највише у БиХ, укупно 124.

Отворено је и 63 посебних бирачких мјеста (затвори, бродови), а међу њима и три бирачка мјеста за хрватске војнике који се налазе у мисијама на Голану, у Авганистану и на Косову.

У првом кругу предсједничких избора, петих од стицања независности Хрватске, грађани су директно бирали шефа државе између 12 кандидата - пет страначких и седам независних, а највише гласова су освојили Јосиповић
32,42 одсто и Бандић 14,83 одсто.

Излазност бирача у првом кругу била је само 44 одсто.

Предсједник Хрватске бира се већинским изборним системом, односно предсједник постаје кандидат који у првом кругу добије већину гласова свих бирача који су гласали, односно 50 одсто гласова плус један.

У другом кругу предсједник државе постаје кандидат који добије највећи број гласова бирача који су гласали.

Укупно три од четири испитивања јавног мњења прогнозирају Јосиповићеву убједљиву побједу, а само је истраживање "Медиа метра" процијенило да ће градоначелник Загреба побједити са десет одсто разлике.

Грађани Хрватске јверују да би их Јосиповић брже увео у ЕУ, а да би им Бандић брже рјешавао проблеме.

На досадашњим изборима по два пута су за предсједника Хрватске били изабрани преминули Фрањо Туђман 1992. и 1997. године и Стјепан Месић 2000. и 2005. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog