Politika

Taдић: Високи представник проблем за све грађане БиХ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да импликације протектората нису корисне ни за кога и да ванредна овлаштења високог представника представљају проблем за све грађане БиХ.


"Мора се што пре ући у стање редовне демократије, а не суспендовање одлука представника грађана. Наметање решења је апсолутно неприхватљиво и такав смо став изнели својим европским партнерима, а прихватљиво је све што се представници конститутивних народа договоре", рекао је Тадић.

Тадић је додао да је у БиХ потребна дуготрајна и одржива политика, а да је политика која се мијења сваки час фактор нестабилности, као што је и наметање рјешења допринос нестабилности.

Одговарајући на питање зашто Србија, као потписник и гарант Дејтонског споразума, не реагује на нападе на РС са разних страна, Тадић је рекао да Србија не ћути ни о једном питању, чак и кад се грађанима тако чини, те да политика велике гласности често није ефикасна.

"Србија има одговорност када је у питању Дејтонски споразум и не бежи од своје одговорности ни једног тренутка. Али Србија не може да се меша у унутрашње ствари и то је црвена линија коју не сме да пређе", нагласио је Тадић.

Према његовим ријечима, и референдум је, такође, унутрашња ствар БиХ.

"Србија не жели да се изјашњава о тој теми. Ја као предсједник Србије нећу водити политику 90-их година и мешати се у те ствари", поручио је Тадић.

Он је рекао да резолуција о Сребреници, као обавеза Србије према Хашком трибуналу, сигурно неће бити дочекана ни у РС ни у Србији са највећим могућим одобравањем.

"Али политика која је одговорна не значи да увијек мора да повлађује грађанима већ подрзумева и преузимање ризика и одговорности за своје одлуке", рекао је Тадић.

Он је изразио увјерење да ће резолуција о Сребреници, коју би требало да донесе Скупштина Србије, временом добити подршку не само у Србији него и у РС.

"Само таквом политиком можемо бранити право на сећање на наше жртве и само таквом политиком уважавања туђе патње и одавања поштовања туђим жртвама јесте могуће на међународном плану стицати кредибилитет за вођење националне политике", истакао је Тадић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog