Republika Srpska

''Банатски двор'' приоритет за ''Гаспром''

БЕОГРАД - Пројекат "Банатски Двор" је приоритет за "Гаспром", а рад на подземном складишту очекује се већ 2010. године, изјавио је портпарол "Гаспрома" Сергеј Купријанов.


"Градња подземног складишта гаса је приоритет за `Гаспром`, с обзиром на то да су складишни капацитети важно средство за побољшање енергетске сигурности, смањење транзитних ризика за испоруке руског гаса Европи и побољшање управљања флексибилности гасних токова", рекао је Купријанов.

Упркос најавама из "Србијагаса" да би то предузеће могло постати већински или равноправан партнер у "Банатском Двору", Купријанов је рекао да у "Гаспрому" не очекују измјене постојећег споразума, према коме ће руска компанија имати удио од 51 одсто у новој компанији, док ће "Србијагас" контролисати преосталих 49.

Према његовим ријечима, правац којим ће гасовод "Јужни ток" улазити у Србију, код Зајечара или Ниша, знаће се након што буде завршена детаљна анализа потенцијалних праваца.

Коментаришући притиске САД на Бугарску да прекине сваки вид сарадње са Русијом на пројекту гасовода "Јужни ток", чију је изградњу оцијенио као економски исплативу, Купријанов је рекао да је на бугарској влади да донесе одлуку и управо због тога нема мјеста спекулацијама у вези са могућим спољним притисцима.

"`Јужни ток` је прилика која се јавља једном у животу, а бугарска влада ће донијети мудру одлуку у вези са овим пројектом, бар се надамо", рекао је Купријанов.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog