Svijet

Малезија: Хришћани се окупили на службама упркос нападима

КУАЛА ЛУМПУР - Хиљаде малезијских хришћана окупило се данас на вјерским службама упркос томе што су посљедњих неколико дана били изложени нападима, а цркве биле паљене.


Седам цркава је запаљено и оскрнављено од петка због спора око ријечи Алах коју су употребљавали немуслимани.

Генерални секретар Савјета цркава Хармен Шатри рекао је да малезијски хришћани, који чине 10 одсто од популације од 27 милиона, неће дозволити да буду поражени и препаднути.

"Мислим да је вјера људи јача од онога што се догађа и они и даље иду у цркву и моле се и за себе и за државу", рекао је Шатри Франс пресу.

Он је додао да хришћани нису слијепи на потенцијалне пријетње, па су цркве предузеле појачане мјере безбједности и вјерују полицији и другим снагама безбједности да ће их чувати.

Двије цркве и једна католичка школа нападнуте су рано јутрос, саопштила је полиција, додајући да нема повријеђених.

Молотовљеви коктели бачени су на цркву Свих светих и школу у Таипингу, у сјеверној држави Перак, а боца керозина пронађена је у оближној цркви прије недељне службе.

У централној држави Малака баптистичка црква је ишарана црном бојом, саопштила је полиција.

Премијер Наџиб Разак позвао је на мир и рекао да Влада неће толерисати расну мржњу и насиље у једној мултикултуралној земљи, у којој живе и Кинези и Индијци.

Исламистичке групе организовале су протесте након што је суд донио одлуку да један католички лист има право да користи ријеч Алах.

У овом судском спору Влада је тврдила да ријеч Алах треба и могу да користе само муслимани.

Овај спор један је у низу религијских сукоба посљедњих година који затежу односе између већинских муслимана и мањинских група Кинеза и Индијаца, који страхују од "исламизације" земље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog