Republika Srpska

УИО: Сутра истиче рок за уплату разлике акцизе на цигарете

БАЊА ЛУКА - Сутра истиче рок за уплату разлике акцизе на пописане залихе цигарета у складу са Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе, која се примјењује од 1. јануара, саопштено је данас из Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.


Сутра је и задњи дан да се у УИО БиХ доставе пописне листе цигарета које су се нашле на залихама на почетку ове године.

Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета били су дужни пописати залихе цигарета на дан 1. јануара и пописне листе доставити надлежном регионалном центру УИО БиХ до данас.

На затечене залихе цигарета утврђене у пописним листама морао се извршити обрачун акцизе према новој Одлуци о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, те до данас уплатити разлика између обрачунате и већ уплаћене акцизе на Јединствени рачун УИО.

Како је данас недјеља, односно нерадни дан, поменуте обавезе се преносе на први сљедећи радни дан, а то је понедјељак, 11. јануара.

Инспектори УИО већ су од првог дана ове године на терену и врше провјеру пописаних залиха цигарета и правилног обрачуна разлике акцизе, која се мора уплатити на Јединствени рачун УИО.

У складу са Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, обрачунава се пропорционална акциза по стопи од 42 одсто и посебна акциза у износу од 0,30 КМ по паклици цигарета.

Одлуком је утврђено и да минимална акциза не може бити мања од 0,80 КМ по паковању од 20 комада цигарета.

Цигаретама које су означене маркицама које су издате у периоду 1. јула до 31. децембра прошле године може се прометовати најдуже три мјесеца од дана почетка примјене нове Одлуке о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, а закључно са 31. мартом ове године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog