Svijet

Папа Бенедикт: И имигранти су људска бића

РИМ - Папа Бенедикт Шеснаести позвао је Италијане да поштују права илегалних имиграната, јавља мрежа Би-Би-Си.


Апел је услиједио након таласа насиља против афричких радника на фармама на југу Италије у којем је повријеђено 70 људи.

"Имигрант је људско биће, различит само по томе одакле долази, по култури и традицији. Позивам све да се загледају у лица оних поред себе и допру до њихове душе", поручио је папа вјерницима на Тргу Светог Петра у Риму.

Римокатолички поглавар истакао је да је имигрант особа са правима и одговорностима која треба да се поштује, а посебно у свијету радника гдје је ескплоатација честа појава.

"Насиље никад не смије средство рјешавања проблема. Проблем је људски и ради се само о значају људског бића", рекао је папа.

Папа је снажно подржао права сиромашних афричких радника који су посљедњих дана мета насиља у Италији.

Полиција је евакуисала стотине Африканаца аутобусом из града Розарно у Калабрији. Око 70 људи је повријеђено, укључујући имигранте, локалне мјештане и полицајце који су покушали да уведу ред.

Аналитичари кажу да је цијели проблем уско везан за организовани криминал у региону.

Дописник мреже Би-Би-Си из Рима каже да мигранти из сјеверне и западне Африке раде као робови за мизерну надницу берући воће и поврће, а што су послови које Италијани не желе.

Тржиште рада контролише локална мафија Ндрангета за коју се вјерује да запошљава армију илегалних сезонских радника чиме снижава цијену рада.

Радници живе у биједи и плаћени су минимално, а од тих мизерних надница морају да одвоје дио као мито својим газдама.

Наднице се исплаћују у готовини, закони о раду и безбједности су потпуно игнорисани, а не постоје никакви социјални доприноси.

Италијански министар унутрашњих послова Роберто Марони изазвао је лавину критика љевичара у земљи изјавом да је насиље резултат нерјешавања питања илегалних радника у земљи.

"Ситуација у Розарну је тешка као и у другим мјестима јер илегална имиграција, која храни криминал, годинама се толерише и ништа ефикасно до сада није урађено", рекао је Марони, пише лист "Ла република".

Лидер опозиције Пјерлуиђи Берсани рекао је да Марони само сваљује одговорност на другога. "Морамо се окренути сржи проблема, а то су мафија, израбљивање, ксенофобија и расизам", рекао је Берсани.

У међувремену, више од 1 000 афричких имиграната побјегло је из Розарна овог викенда страхујући од даљих насиља.

Полиција у Ређо Калабрији саопштила је данас да 1 128 афричких имиграната побјегло из града, а више од 800 пребачено је у прихватне центре у јужним градовима Кротоне и Бари.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog