Politika

Радојичић: Референдум не смије бити предмет политизације и лицитације

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да је одржавање референдума веома одговоран правно политички чин који не смије постати предмет лицитације, ни политизације.


"Лицитација о броју питања и садржини попримила је размјере које не дјелују превише озбиљно. Референдум се расписује када за тим постоји потреба, када треба питати народ и када народ пред собом има дилеме око којих се треба изјаснити. Референдум се не треба користити у предизборној кампањи, нити с тим питањем треба ујутро да се пробуди нека политичка странка. То је озбиљна ствар, а све што се дешава у посљедњим седмицама личи на лицитацију", нагласио је Радојичић.

Према његовим ријечима, поједине политичке странке и медији очекују, па чак и гурају, Републику Српску у тај посао питајући се зашто нема обећаног референдума.

"То раде с намјером да се Републици Српској направе проблеми. Одржавање референдума је веома одговоран моменат, без политизације", нагласио је Радојичић.

Говорећи о расплету ситуације у вези с реформом Устав РС, предсједник парламента Српске је рекао да је један пакет уставних промјена усвојен прошле године, али је на чекању у Вијећу народа РС, јер нема сагласности Клуба Бошњака.

"Уколико би то дошло на гласање тај пакет би пао у Вијећу народа РС и вратили би се тамо гдје смо били 2005. године. Док то не буде апсолвирано не можемо ићи с другим плановима. Намјеравали смо реформисати још четири поглавља Устава, али нема сврхе ићи с анализама и предлагањем амандмана док се овај пакет не апсолвира у Вијећу народа РС", објаснио је Радојичић.

На питање да ли постоји шанса да до наредних избора буде завршена реформа Устава БиХ или бар дио који се односи на пресуду Суда за људска права у Стразбуру, Радојичић је рекао да је формално гледано веома тешко обезбиједити неопходне двије трећине посланика потребних за реформу Устава БиХ.

"То подразумијева сагласност шест или седам политичких странака. Постоји једно крупно питање о којем би се могло разговарати, везано за пресуду Суда за људска права у Стразбуру, што се тиче избора чланова Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине БиХ. Мислим да је то премало за неке факторе, а за РС би то било довољно или чак и превише. Нисам оптимиста иако ће разговора о томе сигурно бити у наредним мјесецима", закључио је Радојичић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog