Republika Srpska

Бркићева: Очекујемо неколико пута веће инвестиције

БАЊА ЛУКА - Министар економских односа и регионалне сарадње Републике Српске Јасна Бркић изјавила је да је за Српску изузетно важно то што је успјела да задржи интересовање страних улагача у прошлој години, када је привучено више од 100 милиона КМ инвестиција и то што у 2010. години може да очекује да тај износ буде неколико пута већи.


"Највише новца уложено је у трговину и производњу, а најзначајнији улагачи су из Србије, Словеније и Италије", рекла је Бркићева.

Према њеним ријечима, за РС би било посебно значајно да у овој години добије инвестиције у електроенергетски сектор, у производњу производа веће додатне вриједности који су намијењени извозу, затим у туризам, у производњу здраве хране, те у инфраструктуру.

"Инвеститори из Њемачке, Русије, Aустрије и Турске веома су заинтересовани за улагање у РС. У овој години биће настављена и улагања у Рафинерију нафте у Броду. Планирано је да учешће инвестиција у бруто-друштвеном производу /БДП/ у 2010. години буде изнад 20 одсто", навела је Бркићева.

Она је додала да су одржавању привредних активности у РС допринијеле мјере Владе РС за ублажавање негативних ефеката економске кризе и да ће од укупно 142 мјере, око десет одсто нереализованих бити остварено у овој години.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog