Politika

Стојичић: Јосиповић на ријечима углађен за Европљане

БАЊА ЛУКА - Избор Иве Јосиповића за новог предсједника Хрватске неће донијети ништа ново у хрватској политици према статусу Срба, која ће и даље бити заснована на доброј реторици намијењеној европским ушима, сматра члан Главног одбора СДС-а Душан Стојичић.


„Надам се да подршка коју су прије избора Јосиповићу дали српски лидери у Хрватској има и практичну тежину и да је посљедица неког обећања датог Србима у Хрватској, али то ће тек да се види у будућности, премда лично нисам оптимиста“, рекао је Стојичић Срни, коментаришући хрватске предсједничке изборе.

Он је додао да би на побољшање положаја Срба могли да утичу услови које би поставила ЕУ у смислу обавезе Хрватске да поштује међународне конвенције о људским, мањинским и другим правима која се примјењују у свим другим земљама цивилизованог свијета.

Говорећи о укупним односима Хрватске и БиХ, односно Републике Српске, Стојичић је оцијенио да ни трећи хрватски предсједник неће уводити посебне новине и додао да сумња да ће бити реалних и конкретних помака, нарочито у односу на отворена питања која су остала из ранијег периода, као што је питање границе.

„Треба оставити времена да нови предсједник Хрватске потврди да носи неку нову енергију. Ја је не видим и мислим да се ради више о реторичкој углађености и о личности која ће само у том појавном смислу значити неку промјену, која суштински неће донијети ништа битно ново“, закључио је Стојичић.

Кандидат СДП-а Иво Јосиповић трећи је хрватски предсједник. Према непотпуним подацима Државне изборне комисије, на јучерашњим изборима освојио је 60 одсто гласова, док је његов противкандидат, загребачки градоначелник Милан Бандић освојио непуних 40 одсто гласова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog