Svijet

Европска комисија риба Словачку због игре са експлозивом

БРИСЕЛ - Европска комисија послаће званичан допис влади Словачке у којем ће затражити објашњење о недавно проузрокованом безбједносном инциденту на аеродрому у Даблину.


У инциденту је путник несвјесно и ненамјерно донио са собом опасни експлозивни материјал, који је био дио безбједносне вјежбе словачких власти, преноси ЕУ Обсервер.

"Заиста желимо сазнати од словачких власти шта се заправо догодило", изјавио је портпарол Комисије за транспорт Европске уније Фабио Пирота.

Он је додао да челници ЕУ имају право постављати оваква питања, с обзиром да се лет одвијао између двије ЕУ земље.

Опасна безбједносна вјежба је имала за резултат оставку словачког шефа граничне полиције Тибора Макоа.

Словачке опозицијске странке су захтијевале и оставку министра унутрашњих послова Роберта Калинака, који је још увијек на дужности.

Калинак је изјавио да се овај фијаско не би догодио да је полицијски функционер на вријеме уклонио експлозив из пртљага овог путника, који је уметнут као узорак за тестирање посебно обучених паса за њушење експолозивних материја.

"Јасно је да се ради о индивидуалној грешци, а не о системском паду. Дисциплински поступци овог полицајца су у току", изјавио је Калинак.

Ирска полиција ослободила је човјека који је носио експлозив у свом пртљагу, након што су словачке власти признале да су поставиле ту материју као дио безбједносног теста.

Експлозив се налазио међу осам предмета за кријумчарење постављених у пртљаг путника на аеродрому на Попраду прошлог викенда. Седам предмета је идентификовано и уклоњено из пртљага прије полијетања, али је са једним авионом је отишло 96 грама пластичног експлозива.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog