Svijet

Берлускони тражи више имунитета

РИМ - Италијански премијер Силвио Берлускони вратио се данас на посао, мјесец дана након што је био нападнут у Милану, и наставио покушаје да добије имунитет од кривичног гоњења.


Берлускони је ручао са министром правде Анђелином Алфраном, својим страначким колегама и личним адвокатом.

На састанку су разматрана три приједлога закона, од којих би два могла да буду усвојена до марта, што би могло да ријеши његове правне проблеме.

Италијански Врховни суд у октобру је одобрио наставак два суђења за корупцију против Берлусконија, након што је утврдио да је одлука о забрани кривичног гоњења предсједника Владе неуставна.

У покушају да искористи талас симпатија након што му је ментално нестабилни мушкарац поломио нос и зубе 13. децембра, Берлускони је осудио климу мржње и подијелио опозицију позивом на дијалог и политичке реформе.

"Хајде да кренемо даље. Имам овдје мали ожиљак, али моји мишићи су снажни, видјећете", рекао је насмијани Берлускони групи својих присталица, које су га поздравиле испред његове резиденције у Риму.

Влада би сутра требало да преда парламенту приједлог закона који ће драстично смањити трајање спорих суђења у Италији.

Приједлогом је предвиђено ограничење од шест година за извођење три етапе судских процеса у земљи у којој суђења понекад трају и преко десет година.

Опозиција и судије сматрају да је то још један закон који се прилагођава одређеној личности, с циљем да се зауставе суђења премијеру.

Другим приједлогом закона предвиђено је да Берлускони добије „правно изузеће“ од обавезе да присуствује судским рочиштима због званичних дужности, што значи да би рочишта морала да се заказују поново.

Трећа мјера коју припремају Берлусконијеви савезници је нови закон о имунитету, који би могао да буде проширен на све посланике у парламенту.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog