Politika

Љајић: Регионализација нема везе са сепаратизмом

БЕОГРАД - Министар рада и социјалне заштите Србије Расим Љајић одбацио је спекулације да уједињење Санџака у један регион може да подгрије сепаратизам и друге екстремне идеје код Бошњака да у том дијелу Србије направе "државу Санџак".


"Ма, каква црна држава Санџак, та прича је давно завршена. Био сам против прича о аутономији Санџака и када сам тамо проглашаван за издајника. Аутономија је давно испричана историјска тема којој се не треба враћати. То је немогућа мисија. О томе размишља маргиналан и безначајан број људи", рекао је Љајић.

Према његовим ријечима, погрешно се отварају велике националне теме око питања које има искључиво животни карактер, а многи сада грабе прилику да дођу до политичких поена.

"Бошњачки националисти кажу да је ово доказ да Србија хоће да поништи и уништи Санџак и да маргинализује Бошњаке, а српски националисти да неко хоће да ствара државу", додао је Љајић.

Љајић каже да је битно да Санџак буде у једном региону искључиво из економских, привредних, саобраћајних и практичних разлога те додаје да то "није регионализација која има икакву политичку димензију".

Љајић је увјерен да ће у наредним данима бити постигнут договор унутар Владе да све санџачке општине припадну једном статистичком региону, те наводи да то није политичко већ техничко питање и да оно не може угрозити опстанак владајуће коалиције.

Бошњачки политичари у Санџачку реаговали су послије сазнања да је Влада крајем прошле године усвојила Уредбу по којој шест општина тог дијела Србије, у којима живе Бошњаци, неће бити у једном статистичком региону.

Они инсистирају да Нови Пазар, Тутин, Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница буду у једном статистичком региону, али Уредбом је предвиђено је да Нови Пазар и Тутин буду у централном, а Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница у западном статистичком региону.

Након Бошњака, јавили су се и Срби из Рашке/Санџака, који пријете референдумом и блокадама путева и пруга ако Влада Србије услиши захтјев бошњачких партија и све општине у којима живе Бошњаци - Нови Пазар, Тутин, Сјеницу, Нову Варош, Прибој и Пријепоље, споји у један регион.

Челници Прибоја истичу да овај град нема никакве економске везе са Санџаком и да неће пристати да буде у региону Санџака, док челници Пријепоља наводе да не постоји ниједан разлог за спајање шест општина у којима живе Бошњаци и да је Пријепоље традиционално ослоњено на Ужице, а најтјешњу сарадњу има са Прибојем и Новом Вароши.

Уредба о статистичким регионима дијели Србију на седам региона, а приликом подјеле региона узимани су у обзир број становника, геополитичка позиција, природни потенцијал, постојећа територијална организација и културно-историјско наслијеђе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog