Društvo

Пресуда из Стразбура ће се морати провести

БАЊА ЛУКА - Непровођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру о праву изборног кандидовања мањина у БиХ значило би у крајњој инстанци брисање БиХ из чланства Савјета Европе и заустављање пута ка ЕУ, сматра агент Савјета министара БиХ пред тим судом Моника Мијић.


"Савјет Европе као крајњу мјеру може донијети одлуку да земљи забрани право гласа у његовим тијелима, а ако ни то не да резултат, онда се земља брише из чланства Савјета Европе", рекла је Мијићева.

Мијићева је појаснила да постоје механизми по којима Савјет Европе, у чијем саставу суд и дјелује, процјењује да ли нека земља проводи пресуде суда.

У случајевима када се ради о налозима за промјену закона и устава, Савјет Европе даје дужи рок за провођење пресуде, што би могао бити случај и са БиХ.

"Мислим да ће они имати разумијевање јер се ради о потреби измјене Устава, али можда се сви изненадимо и БиХ изврши пресуду у врло кратком року, јер знамо да постоји консензус око тога да треба измијенити ту одредбу Устава", рекла је Мијићева.

Европски суд за људска права у Стразбуру 22. децембра пресудио је у корист Дерве Сејдића и Јакоба Финција који су се жалили јер им Устав БиХ, као припадницима националних мањина, забрањује кандидатуру за члана Предсједништва БиХ или делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog