Svijet

Гурке траже једнака права као и други британски ветерани

КАТМАНДУ - Војни ветерани из редова Гурки изразили су данас разочарење одлуком британског суда да одбаци пробни случај у којем се тражи изједначавање права на пензију свих некадашњих припадника оружаних снага.


 

"Ожалошћени смо одлуком суда. Не разумијемо зашто нам се стално ускраћује право на једнаку пензију када смо од британске војске добили право на насељавање и једнак статус", рекао је генерални секретар Организације бивших припадника оружаних снага из редова Гурки.

Случај је пред суд изнијело Друштво за заштиту британских Гурки у име двојице ветерана Непалаца који тврде да их је влада неправедно дискриминисала на основу година и расне припадности.

Они који су се пензионисали након 1. јула 1997. године добили су једнаке пензије 2007. године.

Међутим, око 24 000 ветерана који су се пензионисали прије овог датума и њихове породице добијају само трећину од онога колико добијају њихови саборци Британци.

Британска влада стала је у одбрану судске одлуке истичући да су пензије ветеранима Гуркама исплаћиване дужи временски период њнего њиховим британским колегама.

Секретар Уједињене асоцијације Гурки бивших припадника оружаних снага у Непалу С.Б. Гисинг најавио је да ће удружења ветерана наставити своју кампању за једнака права.

У мају прошле године Лондон је дозволио свим ветеранима Гуркама који имају најмање четири године службе у британским снагама да се настане у Великој Британији и ту кампању је предводила глумица Џоана Ламли.

Око 200 000 Гурки борило се за Велику Британију у Првом и у Другом свјетском рату, док је више од 45 000 погинуло носећи британску униформу.

Близу 3 500 Гурки тренутно служи у британској војсци, укључујући и Авганистану.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog