Politika

ОЕБС: Позив политичарима да престану вршити притисак на правосуђе

САРАЈЕВО - Мисија ОЕБС-а у БиХ позвала је политичке представнике у БиХ да престану вршити непримјерени притисак на носиоце правосудних функција.


У свом тематском извјештају под називом "Независност правосудних органа: Непримјерени притисак на правосудне институције БиХ", који је упућен најважнијим политичким представницима и правосудним институцијама на државном и ентитетском нивоу, као и представницима међународне заједнице, ОЕБС говори о томе да су 2009. године политички актери, у неколико наврата, вршили непримјерен притисак и критиковали рад судија и тужилаца, посебно оних у Суду и Тужилаштву БиХ који раде на најосјетљивијим предметима у БиХ.

"Политичке снаге морају да се уздрже од вршења непримјереног утицаја или притиска на учеснике судских поступака и напада на углед и интегритет носилаца правосудних функција", упозорава Мисија ОЕБС-а у БиХ.

Како је то наведено у извјештају, смањење броја међународних службеника у Одјељењу за борбу против организованог криминала доводи до још израженије потребе за поштовањем и заштитом независности судских органа од међународних актера, као и потребе за пружањем подршке раду правосудних органа на државном ниову од међународне заједнице.

Како је саопштено из Мисије ОЕБС-а у БиХ, сврха извјештаја била је истаћи међународне стандарде у овој области, према којима однос између извршних и правосудних органа власти мора да буде однос узајамног поштовања и неуплитања у надлежности и функције друге стране.

У Извјештају се препоручују одређени кораци којима би се знатно ојачала независност правосудних органа на државном нивоу, те се позивају надлежни органи да размотре њихово предузимање.

У том погледу, посебно се истиче потреба давања уставног статуса Суду БиХ, Тужилаштву БиХ и Високом судском и тужилачком савјету, те се наводи да би тај корак чинио најбољи правни гарант њихове независности и на бољи начин дефинисао њихов однос према извршним и законодавним органима, у складу са принципом подјеле власти.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog