Svijet

Умрла жена која је помогла породици Ане Франк

ХАГ - Миеп Гиес /Miep Gies/, која је помогла Ани Франк и њеној породици да се сакрију од нациста у Амстердаму током Другог свјетског рата, умрла је јуче у стотој години, саопштено је на породичном интернет сајту.


У прољеће 1942. године Миеп Гиес прихватила је да помогне свом газди Ото Франку /Otto Frank/, Анином оцу, да сакрије цијелу његову породицу.

Ана је у скровишту од 1942. до 1944. године писала дневник, а након што су Франкови откривени и депортовани у нацистички концентрациони логор Берген-Белсен, Гиес је сакупила разне Анине папире из скровишта које се налазило на тавану складишта над једним од амстердамских канала, те их непрочитане закључала у ладицу да чекају повратак младе Јеврејке.

Ана Франк умрла је од тифуса у логору у марту 1945. године, прије свог шеснаестог рођендана, а само двије седмице прије него што су британски и канадски војници ослободили логор.

Гиес је потом предала Анин дневник и остале папире њеном оцу Оту, који је једини преживели од осморо људи који су се скривали у споменутом скровишту.

Ото Франк је 1947. године објавио дневник који је постао свјетски бестселер.

Преведен на више од 70 језика и продат у више милиона примјерака, дневник је постао прва књига о холокаусту.

Меип Гиес рођена је 15. фебруара 1909. године у Бечу, а са 11 година се доселила у Холандију.

Гиес је остала скромна, одбила похвале и стално напомињала да су и многи други у Холандији учинили пуно и рискирали животе штитећи своје јеврејске суграђане. Говорила је да није херој већ је урадила само оно што је могла како би им помогла.

Гиес и њен супруг Јан добили су бројне међународне награде и признања, међу којима и награда "Раул Вленберг" /Raoul Wallenberg/, невладине организације која чува спомен на шведског дипломату који је од нацистичког прогона спасио десетине хиљада мађарских Јевреја.

Међу признањима је и оно које им је доделио Израел. Миеп Гиес је 1997. године примила медаљу од меморијалне установе за чување података о жртвама холокауста "Јад Вашем" /"Yad Vashem"/.

Признање "Праведник међу нацијама" највећа је почаст коју израелски народ указује појединцима нејеврејског поријекла, који су жртвовали живот да би заштитили Јевреје.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog