Politika

Историјски пројекат Сребреница: До краја за истину

Удружење "Историјски пројекат Сребреница-Хаг, Холандија" неће одустати од циља да свјетској јавности омогући да чује истину и о великом српском страдању у грађанском рату у БиХ, а посебно у Сребреници, истиче предсједник удружења, амерички адвокат српског поријекла Стефан Каргановић.


Непроцесуирањем тих злочина Хашки трибунал довео је у питање своју објективност и легитимитет - рекао је Каргановић.

Он је објаснио да чланови његовог тима добро сарађују са Истраживачким документационим центром БиХ у Сарајеву и да су изучили "Босански атлас жртава", који је урадио тај центар, али су запрепаштени сазнањем да у том атласу није наведено ни једно сребреничко село гдје су страдали Срби, а страдали су у скоро свим селима која су и потпуно уништена.

Мирсад Токача нек консултује монографију `Страдање српске Сребренице` др Љубише Симића, како би употпунио своје дјело великим бројем недостајућих података

"Сугерисаћемо директору Мирсаду Токачи да консултују прије неколико дана објављену монографију `Страдање српске Сребренице` др Љубише Симића, како би употпунили своје дјело великим бројем недостајућих података, јер су приказали само мјеста у којима су страдали Бошњаци, а српска стратишта уопште нису обрађена" - најавио је Каргановић.

Он вјерује да ће у интересу истине Токача то учинити као професионалац који и научно ради на истраживању и прикупљању документације о страдањима у Сребреници.

Каргановић је нагласио да истраживање и публиковање ратних чињеница треба да доведе до праве истине о догађањима на овим просторима и допринесе суживоту Срба и Бошњака, јер тек када се у потпуности разјасни ток догађаја моћи ће се живјети у миру и правди.

Као примјер Каргановић је навео случај Нелсона Менделе у Јужноафричкој Републици, који након вишегодишње робије није кренуо да се свети него је формирао комисију која је без икаквог притиска реално сагледала све чињенице и грешке које су почињене у прошлости те земље и након тога је дошло је до помирења између црне и бијеле популације и престанка апартхејда у тој земљи.

Истраживање и публиковање ратних чињеница треба да доведе до праве истине о догађањима на овим просторима и допринесе суживоту Срба и Бошњака

"Слично треба урадити и у БиХ. Потребно је прво доћи до истине и тек онда је могуће помирење. Мој тим ће прихватити истину ма каква она била и разлога за свађу нема, јер је познато да су све зараћене стране у БиХ починиле злочине", оцијенио је Каргановић и додао да је његов правни тим већ дошао до дијела истине и уврстио је на "мапу свијести" у БиХ и свијету.

Каргановић оцјењује да ће бити дуг и тежак пут да свијет прихвати истину након вишегодишњих дезинформација и једностраног представљања рата у БиХ, по којем Срби нису страдали, а жртве су само Бошњаци.

"То није тачно и због тога мој тим неће одустати од циља да свјетској јавности омогући да чује истину и о великом српском страдању у грађанском рату у БиХ, а посебно у Сребреници, за шта још нико није одговарао" - навео је Каргановић и упозорио: "Темељи Хашког трибунала могу се пољуљати, јер се у свијету појављују документи и свједочења која показују да је тај суд пристрасан и ради под утицајем намоћније свјетске силе".

Пресуде у вези са Сребреницом треба преиспитати, преиначити их или суспендовати уколико је том трибуналу и свјетској јавности интерес да се сачува интегритет међународног права

Према његовом мишљењу, прије или касније хашких пресуда ће се сви стидити, па и њихови аутори, а његов тим ће предложити и радити на томе да се изврши ревизија барем оних предмета који се односе на Сребреницу због чињеничног стања и располагања доказима да су поједини кључни свједоци лажно свједочили и због истине која није таква каквом ју је приказао Хашки трибунал.

"Пресуде у вези са Сребреницом треба преиспитати, преиначити их или суспендовати уколико је том трибуналу и свјетској јавности интерес да се сачува интегритет међународног права и да се дође до истине о збивањима на подручју Сребренице и жртвама којих је било много на обје зараћене стране, али не у оној мјери и само на једној страни како је оцијенио трибунал", изричит је Каргановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog