Svijet

Испитују се потенцијални комесари

БРИСЕЛ - Пред комитетом Европског парламента за спољне послове настављен је данас процес испитивања кандидата за европске комесаре.


Кандидат за европског комесара за трговину Карел де Гухт упозорио је да би увођење тарифа за блокаду увоза из земаља које немају адекватне законе за заштиту климе могле би изазвати трговински рат.

Велики број земаља чланица ЕУ затражио је увођење сличних тарифа након конференције УН о климатским промјенама одржане у Копенхагену у децембру.

Према његовим ријечима, ЕУ би умјесто да успоставља нове трговинске препреке, требала да развије "чврст политички приступ који је у складу са тржишним законима."

Европски комесар за трговину одговоран је за вођење трговинских преговора у име ЕУ.

Де Гухт је истакао да би преговори у Свјетској трговинској организацији о рунди из Дохе могли бити окончани до 2011. године изражавајући увјерење у "добар исход."

У јулу прошле године Група Г8 је на самиту у италијанском граду Лаквили изразила наду да ће о рунди из Дохе, која је отворена 2001. године у склопу напора за либерализацију свјетске трговине и помоћи сиромашнијим земљама, могао бити постигнут договор током ове године.

"Лично сам убијеђен да ћемо закључити рунду из Дохе. Не знам да ли ће то бити 2010. или 2011. године. Сагласили смо се о 90 одсто тема. Нећемо ријешити све проблеме свјетске трговине рундом из Дохе, али имамо још времена и након постизања договора", рекао је Де Гухт у излагању пред комитетом.

Разговори о трговинској либерализацији у застоју су у посљедњих неколико година због спора САД, Кине и Индије око пољопривредних субвенција.

Европска комисија преговара у СТО у име европског блока.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog