Društvo

Теслић: Активно више клизишта

ТЕСЛИЋ - На подручју теслићке општине ранијих година активиран је велики број клизишта и одрона земљишта, а с обзиром да није улагано ништа у њихову санацију, прорадила су и нова па је стање постало алармантно.


Шеф службе Цивилне заштите у Теслићу Владо Јанковић рекао је да су клизишта угрозила неколико стамбених објеката, бројне помоћне зграде, а највеће штете су на инфраструктурним објектима, путевима, водоводима, воћњацима и пољопривредном земљишту.

Он је истакао да је најтеже стање у Доњој Врућици, Стењаку, Доњем Ружевићу, Укриници, Јасеници, Борицама, Угодновићу и Гомјеници. Причињена штета је велика, а за потпуну санацију и трајно осигурање угрожених подручја потребне су стотине хиљада марака.

Јанковић је навео да је у активности санације протеклих година скромним средствима учествовала само Цивилна заштита.

У прошлој години издвојена су средства за санацију клизишта на неким од локалних путева, а за разлику од ранијих година овогодишњим буџетом планирана су значајнија улагања за ове намјене.

Приједлогом програма уређења граћевинског земљишта за 2010. годину, који је усвојила теслићка Скупштина општине, 320.000 КМ предвиђено је за санацију клизишта на локалном путу Бања Врућица - Теслић на локацији насеља Храст Поток.

Осим тога, неопходно ће бити издвојити средства за санацију клизишта, која су посљедње обимне кише активирале на још неким локалитетима, посебно на локалном путу Теслић - Витковци у мјесту Жарковина, гдје је дио саобраћајнице сведен на ризични нужни пролаз.

У теслићкој локалној управи кажу да су за стављање под контролу већине теслићких клизишта неопходна огромна средства, те да ће за рјешавање овог проблема бити потребно доста времена, али се надају да ће бити изнађена могућност за санацију бар оних најактивнијих

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog