Politika

Радмановић: Колега Силајџић је мало непримјерен

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић оцијенио је као непримјерен став бошњачког члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића о прослави Дана Републике Српске.


"Нападати оне који живе у Републици Српској зато што обиљежавају одређени дан непримјерено је и нигдје у свијету се то не ради. Ваљда ми сами одређујемо који ћемо дан обиљежавати, и то ћемо радити и убудуће" - изјавио је Радмановић у интервјуу Срни.

 

Он је истакао да су овакве изјаве дио старе Силајџићеве реторике, која траје већ годинама, и којој се даје превелики значај, те изразио наду да долази вријеме када ће то престати.

Према његовим ријечима, Српска је неспорно политичка креација српског народа, међународно верификована и у њој сви народи имају права загарантована међународним конвенцијама.

"Република Српска је за 18 година постојања показала да је у стању да функционише као бољи дио БиХ, у сваком погледу - не само економском, него и у приближавању развијеним демокртаским земљама свијета и тако ће се и наставити. Они који имају фрустрацију због тога треба да погледају у своје двориште, покушају да тамо среде неке ствари. То очито нису у стању, јер то не знају, или не могу и онда нападају друге" - појаснио је Радмановић.

Он сматра да је и Силајџићев однос према Србији и њеном предсједнику Борису Тадићу дио погрешне и старе политике дијела бошњачког руководства према највећем сусједу БиХ, земљи која има велики спољнотрговински биланс са БиХ и чији је предсједник први у региону почео да шаље поруке мира, поруке које значе бољи живот за све у региону западног Балкана.

"Нажалост, из Сарајева стално иду обрнути сигнали што није добро за БиХ у цјелини. Прије свега није добро за бираче тих људи, па и Силајџићеве, такав начин и такав однос према Србији" - нагласио је Радмановић.

Према његовим ријечима, дио те и такве Силајџићеве и бошњачке политике јесте и нижи ниво дипломатских односа између БиХ и Србије, бар кад је ријеч о амбасадору БиХ у Србији.

"Надам се да ћемо ове године доћи до другог квалитетног рјешења, које ће да подигне и тај ниво односа" - рекао је Радмановић.

Према његовом мишљењу, због лоше унутрашње организације, лоших односа, лоших ревизорских извјештаја Министарству иностраних послова БиХ неопходно је темељито спремање, које ће се десити тек послије избора.

"Предсједништво БиХ успијева да с времена на вријеме поправи неке ствари, као што је то био случај о Мисији БиХ у УН, јер је то неопходно због предстојећег периода у коме је БиХ чланица Савјета безбједности УН. Али то је само мали корак који је направљен" - нагласио је Радмановић.

Подсјетивши да Предсједништво БиХ, према Уставу, води спољну политику БиХ, Радмановић је напоменуо да ова институција не бира министра.

"Садашњи министар Свен Алкалај директни је приједлог Странке за БиХ, односно њеног лидера Силајџића, и Предсједништво БиХ не може да га промијени. И у спољној политици се одлучује консензусом, а не можемо га имати када је министар директни експонент једног члана Предсједништва БиХ" - сматра Радмановић.

Он је рекао да је из различитих политичких партија, па и Савеза независних социјалдемократа, указивано на неправилности у раду МИП-а и покушавано да то буде промијењено у Парламентарној скупштини БиХ, али да се ту не може ништа поправити док не дође до смјене министра.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске сматра да на најављеном састанку о БиХ у Шпанији, на којем би требало да учествују и лидери најјачих странака из БиХ, није реално очекивти крупније промјене, јер су ти разговори на неки начин наставак онога што се дешавало на Бутмиру, а тада се већ видјело да није могућ договор унутар БиХ.

"Немам ништа против разговора са представницима међународне заједнице, поготово кад их води предсједавајући ЕУ, али сматрам да је међународна заједница генерално на погрешном путу. Прошло је вријеме притисака на политичке лидере у БиХ. Међународна заједница мора на други начин приступити, јер притисци само компликују политичко стање, а нарочито у изборној години" - истакао је Радмановић.

Према његовом мишљењу, мораће се наћи други метод, а то је престанак наредбодавне функције међународне заједнице, трансформација ОХР-а и успостављање партнерског односа европских развијених земаља са политичким лидерима у БиХ.

"То није случај до сада и вјерујем да то неће бити случај ни у Мадриду и због свега тога изостаће крупнији резултати" - сматра Радмановић.

Честитајући Иви Јосиповићу на избору за предсједника Хрватске, Радмановић је честитао и свим грађанима Хрватске што су још једном провели успјешно изборе и изабрали ново лице на политичкој сцени, за које се нада да ће унијети нови тон у односима на западном Балкану.

"Нама су потребне поруке мира и из Хрватске, којих у претходних 20 година нисмо имали. Надам се да доласком Јоспиповића престаје период лажи и подметања са којима смо се суочвали у претходном периоду и да долазимо до искреног приступа међусобним односима међу земљама западног Балкана у којим неће бити главно ко је кога тужио, него ће бити главно како која земља са којом сарађује" - нагласио је Радмановић.

Он је констатовао да одлазак Стјепана Месића и избор Јосиповића показује да ратни лидери, којих је остало још врло мало, одлазе и да је то вијесник нових односа на западном Балкану и у ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog