Svijet

Британци укидају ''Ислам за Уједињено Краљевство''

ЛОНДОН - Велика Британија саопштила је данас да ће забранити рад исламистичке организације "Ислам за Уједињено Краљевство" (ISLAM4UK) која је изазвала незадовољство у јавности најавом планова за организацију марша кроз град Вутон Басет у којем је одата почаст војницима погинулим у сукобима у Авганистану.


Након негодовања јавности и критика политичких лидера ова исламистичка група одустала је од планираног марша кроз Вутон Басет на југу Енглеске, истичући да је успјешно указано на неповољну ситуацију муслимана у Авганистану.

Министар унутрашњих послова Велике Британије Алан Џонсон рекао је да је забрана осмишљена као помоћ у спречавању тероризма.

Налог о забрани ступиће на снагу 14. јануара и за чланство у овој групи биће сматрано кривичним прекршајем за шта је предвиђена затворска казна у трајању до десет година.

"Данас сам донио налог којим ће бити забрањен рад `Ал Мухаџирунуу, `Исламу за Уједињено Краљевство` и под било којем другом имену којим се ова организација служи. Већ је забрањен рад ове организације под друга два имена `Ал Гураба` и `Спашена секта`. Забрана је оштро али неопходно овлаштење за борбу против тероризма и то није пут којим ми олако идемо", наводи се у Џонсоновом саопштењу.

У саопштењу се додаје да милитантна организација не би требала да буде устању да избјегне забрану једноставном промјеном имена.

Британски премијер Гордон Браун рекао је током протекле седмице да је био ужаснут сазнањем да наведена група планира да маршира улицама Вотон Басета на гдје се редовно налазе ожалошћени јер сандуци са остацима британских војника пролазе туда на путу из оближње ваздушне базе.

"Ислам за Уједињено Краљевство" залаже се за увођење шеријатског закона у Великој Британији и повезана је са исламистичким лидером Омаром Бакријем Мухамедом којем је забрањен улазак у Британију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog