Politika

Настављено суђење Шешељу

ХАГ - У Хашком трибуналу данас је саслушањем посљедњег свједока оптужбе настављено суђење предсједнику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу.


Свједоку су одобрене највише заштитне мјере, тако да се саслушање одвија на приватној сједници.

Суђење Шешељу, по оптужници за прогоне несрпског становништва из БиХ, Хрватске и из Војводине, прекинуто је у фебруару прошле године, када је тужилаштво то тражило наводећи да је због пријетњи сведоцима угрожен интегритет поступка. Шешељу се у међувремену судило и за непоштовање суда, због наводих пријетњи сведоцима, и он се жалио на пресуду и казну од 15 мјесеци затвора.

Према ранијој одлуци, на суђењу Шешељу биће саслушано још шест свједока, који ће исказ дати као свједоци судског већа. Према најави судија, данашњи свједок, коме није саопштена чак ни шифра, појавиће се пред судом данас и сутра, а када ће исказе дати преосталих шест свједока, још није прецизирано.

На почетку данашње сједнице, Шешељ је тражио да му се омогући да се обрати јавности, путем видео-конференције за новинаре, а уочи одржавања локалних избора у Оџацима у Војводини, 24. јануара.

„Веома сам заинтересован за исход тих избора и хтео бих да изразим своје политичко гледиште, јер су, за мене и моју странку, то веома важни избори“, рекао је Шешељ, уз напомену да би му, због предизборне тишине, највише одговарало да то буде идућег понедјељка.

Предсједавајући судија Жан-Клод Антонети позвао је оптужбу да се изјасни о овом захтјеву, послије чега ће вијеће донијети одлуку.

У складу са ранијим налогом да објавештава вијеће о сваком материјалу који објави, Шешељ је саопштио да су недавно из штампе изашле три његове књиге. Он је напоменуо да писани налог вијећа још није добио, а да су књиге припремљене прије усменог саопштавања налога.

Шешељ је рекао да наслове књига неће да помиње „јер су увредљиви, чак скаредни, а у њима се помињу имена судије Бономија, Паркера и Квона“. „Ко не верује да су сви документи у књигама доступни јавности, може то да провери“, изјавио је Шешељ.

Он је, такође, поново затражио да му се омогући комуникација са његовим главним правним савјетницима, Зораном Красићем и Славком Јерковићем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog