Svijet

Кина успјешно тестирала систем противракетне одбране

ПЕКИНГ - Кина је, пресретањем ракете у лету, успјешно тестирала систем противваздушне одбране, у јеку полемике о продаји америчког оружја Тајвану, објавила је данас агенција Нова Кина.


"Кина је извршила са земље технолошки тест пресретања ракете на половини њене путање. Ракета је постигла циљ", објавила је Нова Кина.

Проба, извршена јуче са кинеске територије "дефанзивне је природе и ниједна земља није на мети", наводи исти извор.

Прошле седмице један амерички званичник изјавио је да су САД дале "зелено свјетло" за продају противракетног система Тајвану, у оквиру споразума постигнутог 2008. године.

Пентагон је "направио уговор с фирмом `Локхид Мартин` да Тајвану обезбиједи систем противваздушне одбране `патриот`, у оквиру споразума о наоружању који је одобрио Конгрес 2008. године", изјавио је портпарол Америчког института на Тајвану, који је "де факто" америчка амбасада на острву.

Народна Република Кина сматра да је Тајван дио њене територије и да га треба вратити Кини, па се систематски и енергично супротстављала овој продаји америчког оружја.

Министарство одбране је упозорило прошлог викенда да задржава право подузме мјере, не прецизирајући које, ако Вашингтон оконча овај план о продаји, оцијенивши да би таква продаја представљала "озбиљну препреку" кинеско-америчким војним односима.

САД су 1979. године признале Кину, али су остале главни савезник острва, које Кина сматра побуњеничким, и главни је снабдјевач оружјем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog