Društvo

РС: Просјечно 8.000 радника мјесечно на боловању

БАЊА ЛУКА - У Републици Српској је у току прошле године у просјеку сваког мјесеца на боловању било око 8 000 радника, а Фонд здравственог осигурања РС је за надокнаде њихових плата издвојио је 8,3 милиона КМ, рекла је портпарол Фонда Николина Душанић.


"Трошак Фонда за надокнаду плата за вријеме боловања у 2008. години износио је око девет милиона марака, док је у 2007. години за те намјене утрошено дупло мање новца, односно 4,5 милиона марака", навела је Душанићева.

У посљедњих годину и по Фонд надокнађује плате за боловања дужа од 30 дана, док је раније надокнађивао само за боловања дужа од 120 дана и зато су трошкови за накнаду плата због привременог одсуства са посла знатно већи него ранијих година.

За вријеме привремене неспособности за рад, раднику припада право на накнаду у висини од 70 одсто нето плате, осим у случају када је боловање посљедица даривања органа и ткива, или заразне болести, када се плата надокнађује у износу од 90 одсто.

Душанићева је додала да се стопа боловања у РС у протеклој години кретала између 3,29 до највише пет, колико је износила у септембру, и да спада у групу ниске стопе одсуства са посла и међу ниже у поређењу са стопама земаља у региону.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog