Društvo

Према ''Фридом хаусу'' БиХ је дјелимично слободна земља

ПОДГОРИЦА - БиХ је у групи дјелимично слободних земаља, упркос растућој забринутости у вези са етничким тензијама, оцијенила је "Фридом хаус", организација за праћење стања људских права са сједиштем у САД.


Исти је случај и са Македонијом, која међутим, иде узлазном линијом, захваљујући успјешно огранизованим изборима и проведеним реформама.

"Фридом хаус" је у редовном годишњем извјештај о стању слобода у свијету сврстао Црну Гору у групу од 89 слободних земаља.

"У Црној Гори се побољшао рејтинг грађанских слобода, што је довело до преласка у групу слободних земаља. Томе су допринијели и успјешно организовани избори, као и настојања државе да усвоји и примијени низ антикорупционих закона", рекао је директор за студије "Фридом хауса" Кристофер Вокер, а прноисе црногорски медији.

Хрватска и Србија сврстане су међу слободне земље још прошле године.

Ова организација закључује да су четврту годину заредом људи широм свијета све мање слободни, што уједно представља најдужи постојани пад у скоро 40 година колико та организација прати ситуацију у свијету. Један од ријетких региона у којем је неколико земаља остварило напредак јесте Балкан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog