Politika

Јовић: Боље нам је било у Краљевини СХС него сад

БИЈЕЉИНА - Предсједник Клуба Хрвата у Дому народа парламента БиХ Иво Миро Јовић изјавио је да хрватски форум, који ће ускоро бити одржан, треба да утврди позиције са којих ће Хрвати дјеловати "како би постали равноправни у правом смислу те ријечи".


Јовић је рекао да је положај Хрвата у БиХ данас лошији него у доба Краљевине Југославије и да су Хрвати равноправни само на папиру, али их прегласавају на свим нивоима власти.

"Све док имате кућу са двије земље, а да се смјесте три породице - нема мира у кући. Ова илустрација говори о БиХ као неравноправној заједници на темељу Дејтонско-париског уговора. Основно питање за превазилажење овог проблема јесте тај даровани устав, који још није ни преведен на језике народа у овој земљи, па је њиме могуће манипулисати", истакао је Јовић.

Он је навео да овакво уставно уређење земље мора доживјети промјене, а то значи да се мора донијети нови устав, јер показало се да је "досадашња пракса у процесима уставних промјена била на штету Хрвата".

"Вратили смо се у доба прије Краљевине Југославије, јер у овој држави постоји закон о забрани термина хрватски у јавним институцијама, првенствено у медијима. Небулозе о заступљености у власти према попису из 1991. године немају законског упоришта", рекао је Јовић.

Јовић каже да се ускоро затвара Хашки трибунал, а нико неће одговарати за злочине над Хрватима, што по њему представља поруку да се на Хрвате не рачуна, а сличну праксу има и Суд БиХ.

"Међународна заједница је отворила и школе под једним кровом јер њих има само тамо гдје су Бошњаци повратници на подручју са хрватском већином. Они су их отворили, а сада то називају сегрегацијом. Та иста међународна заједница дала је државу националној мањини - Албанцима на Косову, а конститутивном народу у БиХ брани се да има један РТВ канал на хрватском језику", рекао је Јовић.

Јовић наводи да је Хрватска као гарант Дејтонског споразума, могла да се укључи у рјешавање проблема Хрвата, а то се у протеклих 10 година владавине Стјепана Месића на мјесту предсједника није десило.

"Месић није посјетио ниједно село гдје живе Хрвати, није ништа учинио да укаже на потребу равноправности, а ако бисмо ми то учинили, забадао је нож у леђа и био против тога. Очекујемо да ће у вријеме Јосиповића доћи до помака и промјене пута којим је ишао Месић", рекао је Јовић.

Јовић истиче да је од укупне међународне помоћи укупно два одсто припало Хрватима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog