Svijet

Хаос на Хаитију након снажног земљотреса

ПОРТ-О-ПРЕНС - Снажан земљотрес, јачине 7 степени Рихтерове скале, погодио је Хаити, а процјењује се да су под рушевинама стотине, можда хиљаде, становника истоименог главног града.


У земљи након јучерашњег потреса влада потпуни хаос. Према првим информацијама, срушена је једна болница и још неколико објеката из којих запомажу повријеђени.

Међу срушеним зградама је и предсједничка палата, сједиште главног штаба мировне мисије УН, званичне институције, зграда Парламента, катедрала као и велики број кућа.

У земљи су прекинуте све врсте комуникација и снабдијевање електричном енергијом, па још нема званичних извјештаја о људским жртвама и размјерама разарања.

Након јучерашњег земљотреса на Хајитију, Куби, Бахамима и Доминиканској Републици издато је упозорење о могућој појави цунамија.

Потрес је регистрован јуче у 16.53 часова по локалном времену, 15 километара западно од главног града Хаитија - Порт-о-Пренса. Епицентар земљотреса је био на 10 километара дубине, саопштио је Амерички геолошки институт.

Након овог земљотреса услиједила су два потреса. Један је регистрован седам минута касније и био је јачине 5,9 степени док је други, јачине 5,5 регистрован пола сата касније.

Пацифички центар за упозорење о могућој појави цунамија издао је упозорење које се односи за дијелове Кариба, али је саопштио да нема опасности од природне катастрофе великих размјера, већ је могуће да ће доћи до локалног цунамија, на обалама удаљеним до 100 километара од епицентра потреса.


Амбасадор Хаитија у САД Рејмонд Џозеф оцијенио је да је ријеч о великој катастрофи за једну од најсиромашнијих држава на америчком континенту, која је посљедњих година већ била погођена серијом природних катастрофа.

Неколико сати послије удара почела је велика спасилачка акција, али су се хаићански званичници одмах суочили са озбиљним проблемима, јер једноставно немају одговарајућу опрему.

Амерички предсједник Барак Обама је у саопштењу навео да САД прате развој ситуације и да су спремне да пруже помоћ народу Хаитија.

Најснажнији земљотрес на Хаитију забиљежен 1984. године и био је јачине 6,7 степени Рихтерове скале. Посљедњих година у овој земљи регистрована је серија природних катастрофа.

Серија урагана регистрована је 2008. године - када је погинуло више од 800 лица, а око милион их је остало без кућа.

Ова карибска држава има око 9 милиона становника, од чега више од два милиона живи у Порт-о-пренсу и околини,

Око 70 одсто становника Хаитија зарађује мање од два долара дневно.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog