Društvo

Kузмановић помиловао шесторицу затвореника

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске  Рајко Кузмановић поводом Дана Републике помиловао је шесторицу осуђених за лакше преступе.


Правни стручњаци и политички посматрачи тврде да је Кузмановић својим опредјељењем да аболира само лакше преступнике одржао својеврсну моралну лекцију одлазећем хрватском предсједнику Стјепану Месићу, који је недавним помиловањем Синише Римца, убице српске породице, изазвао незапамћен скандал и ново заоштравање односа односа у региону.

Предсједник РС је Драгана Петковића из Тузле потпуно ослободио од даљег издржавања једногодишње затворске казне на коју је осуђен због угрожавања безбједности јавног саобраћаја.

Мирославу Томановићу је смањио казну за шест мјесеци, а Горану Пуришићу из Пискавице је шестомјесечну затвроску казну, на коју је осуђен због прикривања, замијенио условном казном.

Четворомјесечне затворске казне су преиначене у условне Сеаду Ђукли из Језера, Драгомиру Сејмановићу из Челинца и Сеаду Мулалићу из Градишке.        

Шеф Службе за информисање предсједника РС Милан Трбојевић каже да је и Кузмановић имао право да, попут Месића, од даљег издржавање затворске казне ослободи некога ко је осуђен за ратни злочин. Међутим, како тврди Трбојевић, предсједнику РС то није падало на памет.

"Предсједник Српске себи никада не би дозволио да се понаша на тако непримјерен начин и да свјесно гура прст у око цијелом једном народу, као што је урадио Месић, и то пред сам одлазак са функције. Предсједник РС је и до сада користио своје право да помилује неке осуђенике, али је увијек строго водио рачуна кога ће да ослободи. Увијек се придржавао препорука надлежних судова и Министарства правде РС и ослобађао особе које су осуђене на ниже затворске казне и због лакших кривичних дјела", каже Трбојевић.

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић каже да помиловање осуђених затвореника представља хуман и цивилизацијски чин, који највише говори о онима који имају право да некоме учине милост и ослободе га даљег служења затворске казне, истичући да то право не треба злоупотребљавати, као што је то учинио Месић.

"За помиловање осуђеника морају да постоје неки критеријуми, али они морају да буду универзални. Право на помиловање треба да се односи на оне који су неко дјело починили без намјере, а никако на осуђене ратне злочинце као што је Синиша Римац, који је и признао да је тај злочин починио из шовинистичких побуда и у сврху етничког чишћења. То што је урадио одлазећи хрватски предсједник Месић ничим не може да се оправда и горе је од ратног злочина, јер представља ново распиривање и продубљивање међунационалне мржње", каже Васић.

Професор бањолучког Правног факултета Петар Кунић, који је и сам почетком деведесетих година прошлог вијека избјегао из Загреба испред Месићевих "јуришника", каже да је бивши шеф Хрватске на крају мандата још једном показао своје право лице.

"Синиша Римац је за убиство цијеле једне породице осуђен на само осам година затвора и то није пресуда, већ спрдња од пресуде. Послије такве срамотне пресуде, на крају га је Месић још ослободио. За то није потребан никакав посебан коментар. Предсједник РС се својим потезом уздигао високо изнад Месића", каже Кунић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog