Politika

Инцко пред ротаријанцима: Стање у привреди је жалосно

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да је више него очигледно да је стање у привреди БиХ жалосно, те да је неопходно покретање политичког процеса који би омогућио вишеструке помаке у тој области.


Обраћајући се члановима Ротари клуба БиХ, Инцко је навео да је прошле године у БиХ изгубљено више од 70 000 радних мјеста, да је бруто друштвени производ умањен за три одсто, да су опали и увоз и извоз, те да стагнира просјечна мјесечна плата за оне који нису проглашени вишком.

Наводећи примјере из програма економских реформи, Инцко је рекао да у 2009. години нису постигнути помаци у доношењу закона који би подстицали инвестиције и отварали нова радна мјеста, у модернизовању банкарске супервизије - како би се више новца усмјерило према малим предузећима, нити по питању оснивања социјалног и економског савјета за рјешавање проблема у индустрији и јачање раста.

Он је рекао да је бесмислено наводити да се у изборној години не може постићи ништа, истичући да се "управо због тога може урадити много".

Инцко је подсјетио да није посао међународне заједнице да рјешава проблеме у БиХ, већ њених грађана, које је позвао да прекину тренутни политички застој и да натјерају парламентарце да прије октобарских избора усвоје законе који су дио процеса европске интеграције.

"Грађани имају моћ да обезбиједе да четири године, од 2010. године до 2014. године, буду значајно продуктивније него што је то период од 2006. године", навео је Инцко.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog