Republika Srpska

Савјет министара: Мјере за заштиту домаће производње по принципима СТО

САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ донио је данас одлуку о измјенама и допунама одлуке о мјерама заштите домаће производње од прекомјерног увоза, којом се усклађује легислатива БиХ са принципима Свјетске трговинске организације.


Истовремено овом одлуком БиХ испуњава обавезе преузете потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) и Споразума о измјени и приступању Централноевропском споразуму о слободној трговини (ЦЕФТА).

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је на конференцији за новинаре да се одлуком утврђују услови и поступци за увођење спољнотрговинских мјера заштите домаће производње од прекомјерног увоза робе на царинско подручје БиХ уколико се утврди да се роба увози у толико повећаним количинима у односу на домаћу производњу.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о именовању Државног тијела за координацију провођења Ротердамске конвенције о поступку претходног обавјештавања о сагласности за промет неких опасних хемикалија и пестицида у међународној трговини.

Управа БиХ за заштиту здравља биља именована је овом одлуком за надлежно тијело на државном нивоу за координацију активности, чиме БиХ испуњава своје обавезе које је преузела ратификацијом Ротердамске конвенције.

Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај Министарства за људска права и избјеглице о имплементацији Стратегије за борбу против насиља над дјецом 2007 - 2010., за период јуни 2007. - децембар 2008. године с предложеним закључцима.

Међу усвојеним закључцима је иницијатива за успостављање аналитичких одјељења у оквиру институција здравства, социјалне заштите и образовања на свим нивоима власти како би било обезбијеђено прикупљање најважнијих података потребних за праћење сузбијања насиља над дјецом у БиХ.

Предложена је хармонизација законодавства с циљем пооштравања кривичних мјера, уједначавања судских истражних поступака ради побољшања заштите дјеце.

Крајња препорука односи се на успостављање судова и именовање судија са посебним сензибилитетом за осјетљиву проблематику насиља над дјецом.

Министарство за људска права и избјеглице задужено је да Извјештај са закључцима достави свим институцијама укљученим у провођење Стратегије за борбу против насиља над дјецом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog