Republika Srpska

Чубриловић: У путеве уложено око 670 милиона марака

БАЊА ЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић наглашава да је један од највећих приоритета Владе обнова и модернизација саобраћајне инфраструктуре и напомиње да је само у путеве од 2006. године до данас уложено око 670 милиона марака, што је скоро три пута више од улагања која обухватају период од 2002. до 2006. године.


"Много је рађено у локалним заједницама. Велики радови покренути су на кључним саобраћајним тачкама које су до доласка ове владе биле неријешено саобраћајно питање. При томе мислим на првој Чемерно, тунел "Стамбулчић", обилазнице у Бијељини и Требињу и кружну раскрсницу у Бањој Луци, изградњу регионалних и магистралних путева, те рехабилитацију која обухвата око 1 100 километара саобраћајница у Републици Српској" - рекао је Чубриловић.

Он је навео да се у прошлој години највише говорило о пројектованој мрежи аутопутева и припреми за изградњу лота Бања Лука - Добој.

"Ниједна влада до сада није ни наговјештавала да ће ући у овакав пројекат и он је свакако нова перспектива Републике Српске. Његов значај је не само покретање јавних радова, запошљавање великог броја радника преко домаћих предузећа, кориштење расположивих ресурса Републике Српске, већ и повезивање са државама у окружењу и стваривање предуслова за долазак инвеститора након саме изградње" - објаснио је Чубриловић.

У том погледу урађен је заиста велики посао, истиче министар, јер је упоредо са преговорима са концесионаром, а у складу са уговореним роковима, завршен скоро сав припремни посао за лот Бања Лука - Добој.

"Ријешили смо око 85 одсто имовинских односа на траси, ИГХ нам је доставио главни пројекат, а урађена је и његова ревизија. Само ми, који смо се суочили са проблемима и посљедицама неријешених имовинских односа и недостатка документације у наслијеђеном пројекту Бања Лука - Градишка, знамо колики је значај посла који је урађен. Ово је и даље приоритетни пројекат на коме интензивно радимо" - рекао је он.

Министар је нагласио да се Република Српска још налази у фази обнове жељезниких капацитета који су уништени или оштећени у рату. Због тога је ова влада дала посебан значај потреби брзог опоравка и модернизације Жељезница Српске.

"За ове четири године урађено је и уговорено пројеката у вриједности од 158 милиона марака, што је око три пута већа инвестиција него у претходном четворогодишњем периоду. Ипак, највећи дио посла је у фази припреме и његова реализација очекује се у наредне три године" - навео је Чубриловић.

У том ће периоду бити уложено додатних 500 милиона марака. Реализацијом ових пројеката у потпуности ће бити модернизована пруга Добој - Нови Град и Добој - Зворник, биће набављено око 600 нових теретних вагона, а модернизоваће се радионички капацитети за одржавање жељезничких возила у Добоју, Бањој Луци и Приједору.

До тада ће бити испоручене и четири гарнитуре путничких возова нагибне конструкције "Талго", што је 36 путничких вагона. Чубриловић вјерује да ће ове инвестиције довести наше жељезнице у равноправном положај са жељезницама у региону.

Министар Чубриловић истиче да је у обнову аеродрома уложено скоро десет милиона марака у периоду ове владе Српске. Завршена је градња новог торња за контролу ваздушног саобраћаја у Маховљанима, а извршена је и реконструкција писте на Аеродрому у Бањој Луци. Набављена је и одређена опрема за сервисне послове за одржавање авиона и пријем и отпрему путника.

"Највећи посао који нам слиједи јесте набавка авиона. Поступак набавке биће окончан до краја фебруара, а испоруку првог авиона очекујемо крајем ове године" - закључио је министар Чубриловић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog