Politika

Косорова затражила испитивање намјера "ХПЗ"

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Јадранка Косор задужила је Министарство културе да испита намјере регистрације тзв. хрватске православне заједнице /ХПЗ/ и о томе обавијестила епископе горње-карловачког Герасима и далматинског Фотија, који су јој послали писмо у којем протестују против оснивања ХПЗ.


 

Владика Герасим рекао је да је Косорова у свом одговору нагласила да је Хрватска заснована на антифашистичким тековинама.

"Ми ћемо предузети све потребне законске мјере како би се овој организацији забранило дјеловање које је усмјерено против српског народа и Српске православне цркве у Хрватској. Успјели смо овим писмом да скренемо и пажњу јавности на ову проусташку групацију и тако спријечимо да се неометано шире идеје које су српском националном бићу нанијеле толико зла у не тако давној прошлости", рекао је владика Герасим.

Епископ Герасим замјера хрватској јавности што није јасно осудила овакво дјеловање, "ако већ себе назива демократском и антифашистичком државом".

Владике СПЦ-а су у писму Јадранки Косор упозорили на оснивање тзв. хрватске православне заједнице у Огулину, која у свом програму заступа исте идеје које су Анте Павелић и његова усташка НДХ покушали да спроведу над преосталим српским народом на просторима које је обухватала тадашња фашистичка творевина.

Они су упозорили да је НДХ, после физичке ликвидације великог дијела српског живља, хтјела да преостали српски живаљ и духовно уништи стварајући тзв. хрватску православну цркву која је требало да легализује све злочине над Србима и да затре духовни и национални идентитет српског православног народа.

Један од оснивача тзв. хрватске православне заједнице Иво Матановић рекао да очекује да ће за мање од мјесец дана бити регистрована тзв. ХПЗ и да писмо владика Герасима и Фотија неће омести овај посао.

"Прво ћемо се регистровати као удружење грађана, а наш циљ је да ХПЗ прерасте у цркву православних Хрвата", рекао је Матановић.

Веза

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog