Politika

Бих без представника у Венецијанској комисији

САРАЈЕВО - БиХ нема овлаштеног представника у Венецијанској комисији будући да је досадашњем члану Ћазиму Садиковићу мандат истекао прије пет година,а домаће власти још нису постигле договор о томе ко ће га наслиједити.


Бошњачки члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић инсистира да нови члан Венецијанске комисије поново буде Бошњак, док члан Предсједништва из Републике Српске Небојша Радмановић сматра да то мјесто треба да припадне Србима.

"То питање је неколико пута било на дневном реду, али се не можемо усагласити, јер различито тумачимо и ко би требао да кандидује новог представника БиХ. Када су у питању дипломатско-конзуларна представништва, ту имамо нека правила, али у овом случају их нема и зато имамо проблем", појаснио је Радмановић.

Радмановић је додао да се то именовање договара годину и по дана, те да сматра да се то питање неће ријешити у овој изборној години.

У Силајџићевом кабинету вјерују да ће се проблем са именовањем новог представника БиХ у Венецијанској комисији ријешити тек идуће године, када се буде бирао нови судија из БиХ у Европском суду за људска права у Стразбуру.

Садиковић каже да је и даље укључен у рад Венецијанске комисије и да не зна какав је његов тренутни статус, с обзиром да није именован његов насљедник.

"Именовање представника БиХ у Венецијанској комисији само је дио пакета који власти БиХ треба да ријеше у оквиру именовања у Савјету Европе и УН. Чињеница је да резолуције Венецијанске комисије нису обавезујуће и да представљају само неку врсту препоруке коју нека држава може, али и не мора да спроведе. Ипак, оне имају извјесну политичку тежину и зато је битно да свака држава има свог представника у том тијелу", каже Садиковић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog