Svijet

Хаити: Око 300.000 људи остало без крова над главом

ЖЕНЕВА - Око 3,5 милиона људи живјело је у областима које су највише разорене у снажном земљотресу који је 12. јануара погодио Хаити, саопштено је данас из УН.


"У зонама које су највише погођене разорним потресом живјело је око 3,5 милиона људи. Око 300 000 људи остало је без смјештаја у Порт-о-Пренсу, пријестоници Хаитија, разореној у снажном земљотресу", наводи се у саопштењу Канцеларије за координацију хуманитарних акција УН.

У саопштењу се наводи да је, према првим процјенама, 10 одсто стамбаних објеката у Порт-о-Пренсу уништено у земљотресу, што значи да је око 300 000 људи остало без крова глави.

Према процјенама Црвеног крста, у земљотресу је погинуло до 50 000 људи.

УН су већ прикупиле 268,5 милиона долара које су обећале владе и предузећа за помоћ становништву Хаитија.

"Ова донација, прикупљена на позив УН о хитној помоћи биће упућена данас", прецизирала је Елизабет Бирс, портпарол Канцеларије за координацију хуманитарних акција УН.

Међу највећим донаторима су САД и Свјетска банка, који су дали 100 милиона долара, затим Велика Британија /10 милиона/, Аустралија /9,3 милиона/ те Бразил /пет/, Канада /4,8/ ЕУ и Шпанија по 4,37 милиона.

Холандија и Њемачка упутиле су више од два милиона долара, Швајцарска, Данска и Финска око два милиона, Италија 1,46 милиона, Кина милион долара, Шведска 850.000 и Белгија 650.000 долара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog