Politika

Црна Гора успоставила дипломатске односе са Косовом

ПОДГОРИЦА - Црна Гора данас је успоставила дипломатске односе са Косовом, које је раније једнострано прогласило независност од Србије.


Дипломатски односи успостављени су размјеном писама министара иностраних послова Милана Роћена и Скендера Хисенија, саопштено је из Владе Црне Горе.

Влада Црне Горе наводи да су дипломатски односи са Приштином успостављени у складу са одлуком званичне Подгорице о признању Косова од 9. октобра 2008. године.

Роћен је у писму истакао да потпуно дијели мишљење свог колеге Хисенија да односи између Црне Горе и Косова имају добру перспективу.

Он је нагласио да Црна Гора веома цијени то што је Хисени у писму истакао да власти Косова имају разумијевања за потребе чланова црногорске заједнице.

"Очекујем да ће њихов положај бити ријешен на трајној основи у оквиру правног система Косова, истовремено са припремама за размјену дипломатског особља", истакао је шеф црногорске дипломатије.

Роћен је истакао да ће то допринијети бољем међусобном повјерењу и традиционалном уважавању које његују два пријатељска народа, у интересу заједничког добра, јачања регионалне стабилности и бржег достизања заједничких европских и евроатлантских циљева.

Црна Гора је 9. октобра 2008. године признала Косово, након чега је Београд ускратио гостопримство њеном амбасадору.

Пуни дипломатски односи су нормализовани годину дана касније када је нови црногорски амбашадор Игор Јововић предао акредитиве предсједнику Србије Борису Тадићу.

Србија је сугерисала Црној Гори да сачека са чином успостављања дипломатских односа са Косовом до одлуке Међународног суда правде у Хагу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog