Svijet

Опљачкане залихе хране на Хаитију

ЖЕНЕВА - Залихе хране из складишта на Хаитију су покрадене, изјавила је данас портпарол Свјетског програма за храну Емилија Касела.


Према њеним ријечима, мета пљачкаша била су складишта Свјетског програма за храну оформљена прије земљотреса.

УН су прије земљотреса саопштиле да на Хаитију због претходних природних катастрофа и сукоба скоро два милиона долара нема довољно хране.

Она је истакла да ће УН наставити са расподјелом хране из преосталих залиха.

Из УН је саопштено да на Хаитију нема довољно врећа за тијела за велики број настадалих у великом земљотресу који је захватио ову земљу 12. јануара.

"Обим катастрофе је превазишао све капацитете", рекао је Пол Гарвуд из Свјетске здравствене организације, додајући и да ту спадају и вреће за тијела настрадалих.

СЗО је препоручила да се "ископавају плитки гробови, гдје би тијела само била прекривена земљом и да се не препоручује смјештање тијела у масовне гробнице".

Портпарол канцеларије УН за координацију хуманитарних питања Елизабет Бирс рекла је да свјетска организација има довољно тимова за претрагу рушевина и покретних болница.

Бирсова је нагласила да се око 40 тимова пријавило и да су сви на терену.

Она је додала да су пољске болнице такође стигле и да тренутно нису потребне додатне иако су УН раније саопштиле да претрпани медицински центри враћају пацијенте због недостатка капацитета.

У земљотресу јачине седам степени Рихтерове скале који је 12. јануара регистрован 15 километара од главног града Хаитија, Порт-о-Пренса према процјенама Међународне федерације Црвеног крста погинуло је између 40 и 50 хиљада људи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog