Republika Srpska

Тражња нафте као некад

ЛОНДОН – Свјетска тражња сирове нафте ће ове године бити највиша од 2007, а расту ће највише допринјети убрзано повећање потрошње у азијским земљама у развоју, саопштила је данас Међународна агенција за енергетику.


Та агенција са улогом енергетског савјетника за 28 индустријски развијених земаља је повећала прошломјесечну прогнозу свјетске тражње „течног злата” за 10.000 барела на дан и сад очекује да ће 2010. дневна потрошња порасти за 1,4 милиона барела на 86,3 милиона барела.

То је ипак нешто ниже од глобалне потрошње најважније енергетске сировине у 2007. години од 86,5 милиона барела на дан. Тражња нафте последње двије године у свијету пада.

„Прогноза тражње сирове нафте у Кини и Азији је повећана за 70.000 барела на дан у односу на прошломјесечну прогнозу, што у потпуности неутралише смањење очекивања тражње у земљама чланицама Организације за економску сарадњу и развој за 60.000 барела на дан”, изјавио је директор одјељења ИЕА за нафтну индустрију и тржишта Дејвид Фајф.

„Очекујемо да ће глобална тражња нафте 2011. порасти за један милион барела на дан у односу на ову годину, али то зависи од привредног опоравка”, рекао је Фајф.

Ако се та прогноза оствари, тражња ће 2011. бити већа од оне која је забиљежена 2007, прије него што је економска криза смањила потрошњу тог енергента.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog