Politika

Јеремић, Давутоглу и Алкалај за стабилизацију БиХ

БЕОГРАД - Министри иностраних послова БиХ Свен Алкалај, Србије Вук Јеремић и Турске Ахмет Давутоглу истакли су данас у Београду да су изграђени добросусједски односи три земље.


Тројка је најавила да ће наредних мјесеци бити предузети још конкретнији кораци усмјерени на постизање стабилизације ситуације у БиХ.

Тројица министара су изразили спремност да учине даље напоре у постизању тог циља.

Јеремић је рекао да је разговарано о дипломатским, законадавним и другим мјерама које ће унаприједити ситуацију у региону, наводећи да је постигнут велики напредак о том питању.

Он је нагласио да су односи БиХ и Србије један од камена темељаца и додао да Београд неће подржати било какво цијепање БиХ јер је она најближи и најзначајнији сусјед Србије.

Јеремић је рекао да Србија у потпуности подржава цјеловитост и територијални интегритет БиХ. Он је додао да Србија подржава и Републику Српску и њену демократску изабрану Владу, истичући да Српска представља демократски и просперитетан ентитет у БиХ.

Алкалај је рекао да су разговори о свим отвореним питањима и успјешном начину њиховог рјешавања били веома искрени и додао да је обострани интерес Србије и БиХ да имају одличне добросусједске односе.

Он је навео да је ово вријеме када БиХ треба да се окрене ка ЕУ и да са својим сусједима ради на прикључењу Унији и да испуни све услова за то како би поднијела захтјев за чланство.

Алкалај је рекао да је побољшање билатералних односа значајно за одржавање стабилности у региону јер све три земље имау исти циљ - прикључење ЕУ.

Он је додао да је акценат у данашњим разговорима био на добросусједским односима и даљем напредовању ка европским интеграцијама.

Давутоглу је рекао да Турска жели да оствари максималну сарадњу са свим земљама региона како би Балкан постао просперитетан и стабилан.

Он је захвалио Јеремићу на мудрој спољној политици коју води и "која је добра за цијели регион", наводећи да је током протеклих билатералних састанака изграђено значајно повјерење.

Давутоглу је рекао да цијени изјаве предсједника Србије Бориса Тадића и министра Јеремића о посвећености Србије очувању цјеловитости и стабилности БиХ.

Он је нагласио да то представља основу међудржавних односа три земље и јаку основу за будућу сарадњу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog